XML English Abstract Print


جهاد دانشگاهی خراسان رضوی ، sharareh.rezaeian@gmail.com
چکیده:   (359 مشاهده)
زمینه و هدف: پوکی استخوان یکی از رایجترین مشکلات اسکلتی که با کاهش تراکم استخوانها و در نتیجه شکستگی¬های ناشی از ضعیف شدن آنها همراه است. قارچ ریشی بهدلیل وجود ترکیبات زیست فعال با عملکردهای دارویی و درمانی بالقوه یکی از درمانهای مکمل ارزشمند ایمن، ارزان و بدون عوارض جانبی طولانی مدت برای پوکی استخوان است بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی اثرات ترکیبات مختلف قارچ ری شی بر بیماری پوکی استخوان و عوارض ناشی ازآن انجام شده است.
روش کار: به منظور بررسی نقش قارچ ریشی علیه بیماری پوکی استخوان، مقالات مرتبط با موضوع تحقیق و نمایه شده در پایگاه‌های اطلاعاتی پاب مد، اسکوپوس، گوگل اسکولار، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و مگ ایران در محدوده سال 1989 تا 2023 جست وجو شد. بر این اساس تعداد 257 مقاله انتخاب شدند که از این میان تعداد 200 مقاله به دلیل مرتبط نبودن و یا تکراری بودن حذف شدند و در نهایت 56 مقاله جهت انجام این مطالعه انتخاب و استفاده شدند.
یافتهها: نتایج بر اساس مطالعه 56 مقاله به صورت نظام مند انجام شد. بر این اساس، سه مکانیسم درمانی برای پوکی استخوان وجود دارد که شامل مهار بازجذب استخوان توسط استئوکلاستها، جلوگیری از مهار گیرندههای استروژنی و نیز افزایش میزان جذب مواد مغذی استخوان مانند کلسیم است. تحقیقات اثر مثبت  ترپنوئیدهای گانودریک اسید F و DM، مروترپنوئید گانومایسین I، پروتئین لینگژی 8، پلی‌ساکاریدها، پری بیوتیکها و محصولات تخمیری  موجود در قارچ ری شی را علیه پوکی استخوان تایید کرده است. این ترکیبات از طریق مسیر RANKL/RANK و یا انتقال پیام به عناصر پاییندست از تمایز و تشکیل استئوکلاستها جلوگیری میکنند، همچنین، با داشتن عملکردهای شبه استروژنی و اتصال به گیرنده این هورمون بازجذب استخوان را مهار و نیز با تنظیم هموستازی کلسیم کاهش این عنصر در استخوان را متوقف میکنند.
نتیجهگیری: به طور کلی، ترکیبات زیست فعال مختلف قارچ ری­شی می­توانند از طریق هر سه سازوکار مربوط به بهبود بیماری پوکی استخوان شامل کاهش بازجذب استخوان، مهار گیرنده­های استروژنی و افزایش جذب مواد مغذی استخوان اعمال اثر کنند. اگرچه، با وجود نقش مثبت قارچ ریشی در بهبود بیماری پوکی استخوان ، تحقیقات بالینی  و مکانیسم اثر ترکیبات زیست فعال در این زمینه  محدود است و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

 
     
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: علوم تغذیه

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb