جلد 31، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.TNB.REC.1402.033

Ershadi Manesh S, Ghorbaninejad F. Structural Pattern of Childhood Trauma with Self-Injury Behavior of Adolescents with Borderline Personality Traits Based on Mediating Role of Cognitive Emotion Regulation Strategies. RJMS 2024; 31 (1)
ارشادی منش سودابه، قربانی نژاد فرزانه. الگوی ساختاری ترومای دوران کودکی با رفتار خودجرحی نوجوانان با ویژگی‌های شخصیت مرزی بر اساس نقش میانجی‌گر راهبردهای نظم‌جویی شناختی هیجان. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1)

استادیار گروه روانشناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، sue.ershadi@gmail.com
زمینه و هدف: خودجرحی غیر خودکشی­ به تخریب عمدی بافت بدن بدون قصد خودکشی و برای اهدافی که از نظر اجتماعی تایید نشده است، اشاره دارد. این پژوهش با هدف روابط ساختاری الگوی ساختاری ترومای دوران کودکی با رفتار خودجرحی نوجوانان با ویژگی­های شخصیت مرزی بر اساس نقش میانجی‌گر راهبردهای نظم‌جویی شناختی هیجان انجام شد.
روش کار: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش­آموزان مقطع متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1402 تشکیل می­دهند. در این مطالعه از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای تعداد 316 دانش‌آموز از بین 1153 دانش­آموز انتخاب شدند.
یافته ها: داده‌ها با استفاده از پرسشنامه رفتار خودجرحی غیرخودکشی (کلونسکی و گلن، 2009)، ترومای دوران کودکی (برنستاین و همکاران، 2003) و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و  همکاران، 2001) گردآوری شد. داده‌ها با روش‌های آماری همبستگی پیرسون، مدل‌یابی ساختاری با استفاده از نرم‌افزارهای آماری SPSS و AMOS  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته­ها حاکی از برازش مناسب الگوی پیشنهادی با داده­هاست.
نتیجه گیری: نتایج مدل­یابی معادله ساختاری نشان داد که 04/0 درصد از تغییرات مربوط به نظم جویی شناختی هیجانی سازگارانه توسط ترومای دوران کودکی تببین می­شود. 01/0 درصد از تغییرات مربوط به نظم جویی شناختی هیجانی ناسازگارانه توسط ترومای دوران کودکی تببین می­شود. بر این اساس 72 درصد تغییرات مربوط به خودجرحی نوجوانان توسط ترومای دوران کودکی، نظم جویی شناختی هیجانی سازگارانه و ناسازگارانه تببین می­شود. رفتارهای خودجرحی در نوجوانان تابعی از ترومای دوران کودکی است و راهبردهای نظم‌جویی شناختی هیجان سازگارانه این ارتباط را میانجی‌گری می‌کند.