جلد 30، شماره 2 - ( 2-1402 )                   جلد 30 شماره 2 صفحات 287-280 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.ZAH.REC.1400.002

Mohammadi R, Fardin M, Jena Abadi H. The Effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy on the Preference of Coping Actions of Patients Who Have Recovered from the Corona Pandemic at the Height of the Epidemic. RJMS 2023; 30 (2) :280-287
محمدی رویا، فردین محمد علی، جناآبادی حسین. اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر ترجیح اعمال مقابله‌ای بیماران بهبود یافته پاندومیک کرونا در اوج همه‌گیری. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (2) :280-287

استادیار گروه روانشناسی، گروه روانشناسی واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران ، m.fardin@iauzah.ac.ir
زمینه و هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر ترجیح اعمال مقابله‌ای بیماران بهبود یافته پاندومیک کرونا در اوج همه‌گیری به انجام رسید.
روش کار: این پژوهش از نوع پژوهش‌های نیمه آزمایشی با پیش‌آزمون- پس‌آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق کلیه بیماران بهبود یافته پاندومیک کرونا در اوج همه‌گیری در اصفهان را شامل می‌شد که به روش نمونه گیری هدفمند 30 نفر انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش برنامه درمان شناختی رفتاری را طی 12 جلسه دریافت کردند و سپس، پس آزمون به عمل آمد. داده‌های مورد نیاز پژوهش با استفاده از مقیاس ترجیح اعمال مقابله‌ای کارور، شییر و وینتراب (1989) جمع آوری گردید. داده‌های حاصل با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کواریانس)، با کمک نرم افزار SPSS-20 تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که درمان شناختی رفتاری منجر به افزایش ترجیح مقابله‌ای مسئله مدار و کاهش ترجیح مقابله‌ای هیجان مدار و اجتنابی در اعضای گروه آزمایش تأثیر معناداری داشته است (P<0/01).
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های حاصله می‌توان نتیجه گرفت که درمان شناختی رفتاری می‌تواند به عنوان یک درمان اثرگذار در کاهش مشکلات و شاخص‌های روانی بیماران بهبود یافته پاندومیک کرونا به شمار آید.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی