جلد 28، شماره 11 - ( 11-1400 )                   جلد 28 شماره 11 صفحات 47-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: A-10-5292-1
Ethics code: ---
Clinical trials code: ---

Nabati souha L, Alebrahim M T, Habibi Yangjeh A, Feizpoor S. Green Synthesis of Chitosan Nanoparticles by Extract of Aerial Organs of Russian Knapweed (Acroptilon repens L.). RJMS 2022; 28 (11) :35-47
نباتی سوها لیلی، آل ابراهیم محدتقی، حبیبی ینگجه عزیز، فیض پور سولماز. سنتز سبز نانوذرات کیتوزان با استفاده از عصاره ی آبی اندام‌های هوایی گیاه تلخه (Acroptilon repens L.). مجله علوم پزشکی رازی. 1400; 28 (11) :35-47

استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، m_ebrahim@uma.ac.ir

زمینه و هدف: علم و فناوری نانو تولید ماده در ابعاد نانومتری است که اخیراً مورد توجه بسیاری از محققان در زمینه­های پزشکی، کشاورزی و صنعت قرار گرفته است. در میان روش­های سنتز نانوذرات کیتوزان، سنتز سبز با استفاده از عصاره­های گیاهی سودمندتر از دیگر روش­ها است. هدف از انجام این پژوهش توسعه یک روش سبز با استفاده از عصاره­ی اندام­های هوایی گیاه تلخه جهت تهیه و تولید نانوذرات کیتوزان می‌باشد.
روش کار: در این پژوهش، نانوذرات کیتوزان در یک فرآیند به وسیله­ی عصاره اندام­های هوایی گیاه تلخه (Acroptilon repens L.) که دارای ترکیبات فنولی است سنتز می­شوند. عصاره گیاه با روش ماسراسیون (خیساندن) به دست آمد. برای تهیه­ی نانوذرات کیتوزان با عصاره­ی تلخه از روش ژل شدن یونی استفاده شد.
یافته­‌ها: نمونه­های به دست آمده توسط آنالیزهای توزین حرارتی (TGA)، طیف سنجی مادون قرمز (FTIR)، پراش اشعه­ی ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در آنالیز طیف سنجی وجود پیک در محدوده­ی حدود 700 نانومتر، حاکی از سنتز زیستی این نانوذرات با عصاره گیاه تلخه می­باشد. اندازه و مورفولوژی نانوذرات سنتز شده به روش زیستی توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی تعیین شد و مشخص گردید که شکل نانوذرات تولید شده تقریباً کروی با میانگین اندازه حدود 33 تا 76 نانومتر است. همچنین نتایج آنالیز پراش اشعه ایکس، نانو کریستال­های سنتز شده به وسیله عصاره­ی گیاه تلخه را نشان داد.
نتیجه‌­گیری: با توجه به نتایج به دست آمده می­توان گفت که ترکیبات پلی فنولی موجود در عصاره گیاه تلخه به عنوان عامل کاهنده عمل کرده، همچنین به عنوان عامل کمپلکس کننده هم موجب سنتز نانوذرات کیتوزان و هم موجب پایداری آن­ها می­شوند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی