جلد 21، شماره 120 - ( 3-1393 )                   جلد 21 شماره 120 صفحات 52-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hossein Abadi S, Barkhordari A, Raei M, Hamidi Bagejan P, Raee Bandpey T, Rohani H, et al . Occupational health status of workers in Shahroud Cement Factory. RJMS 2014; 21 (120) :44-52
حسین آبادی صدیقه، برخورداری عبداله، راعی مهدی، حمیدی بگه جان پیمان، راعی بندپی طاهره، روحانی حسین، و همکاران.. ارزیابی وضعیت سلامتی پرسنل شاغل: یک مطالعه مقطعی در شرکت سیمان شاهرود. مجله علوم پزشکی رازی. 1393; 21 (120) :44-52

دانشگاه علوم پزشکی قم

زمینه و هدف : صنعت سیمان یکی از صنایع مهم در توسعه هر کشور و در عین حال یکی از آلوده­ترین صنایع از نظر عوامل زیان­آور محیط کار می باشد. هدف این مطالعه تعیین وضعیت سلامتی پرسنل یکی از شرکت­های سیمان کشور بر اساس اطلاعات موجود در پرونده­های سلامت آن­ها بود.

روش کار: این پژوهش به روش مطالعات مقطعی در سال 1390 انجام شده است. در این مطالعه اطلاعات بدست آمده از 331 پرونده سلامت کارگران (مربوط به تمامی پرسنل شاغل در شرکت سیمان شاهرود) که شامل معاینات قبل از استخدام، معاینات دوره­ای و نیز نتایج آزمایشات و معاینات موارد خاص بوده مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاعات توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه ­15 و به کمک آزمون­های آماری t مستقل و کای­دو تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری در کلیه آزمون­ها 05/0 p< بود.

یافته­ها: میانگین (انحراف معیار) سن و سابقه­کارکارگران به­ترتیب 51/7 ± 40 و 53/5 ± 1/12 سال بود. افت شنوایی (5/33%)، بیمار­ی­های قلبی­عروقی (4/18%) و ناراحتی­های اسکلتی­عضلانی (9/13%) به ترتیب شایع­ترین بیماری کارگران بود. ارتباط آماری معنی­داری بین رسته­کاری با بیماری­های قلبی­عروقی (03/0 p= ) و افت شنوایی (002/0 p= ) وجود داشت. ارتباط بیماری­های قلبی عروقی(02/0 p= )، اسکلتی­عضلانی (03/0 p= )، کلیوی (003/0 p= )، گوارشی (04/0 p= ) و افت شنوایی (002/0 p= ) با سابقه کار و بیماری­های قلبی عروقی(007/0 p= )، گوارشی(007/0 p= ) و افت شنوایی(001/0 p< ) با سن یک ارتباط معنی­دار بود.

نتیجه­گیری: این مطالعه نشان داد که اشتغال در صنعت تولید سیمان علاوه بر افت شنوایی، باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری­های کلیوی و دیابت نسبت به سایر افراد جامعه می شود . شرایط نامناسب و عوامل زیان­آور محیط کار در این صنعت عامل احتمالی شیوع این مشکلات سلامتی است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی