tarasi M, asle-rousta M. Effect of spinach (Spinacia oleracea L.) extract on chronic restraint stress-induced memory deficit and anxiety in male rats
. RJMS 2018; 25 (4) :48-55
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4943-fa.html
تاراسی معصومه، اصل روستا معصومه. اثر عصاره اسفناج (Spinacia oleracea L.) بر اختلال حافظه و اضطراب القا شده توسط استرس مزمن بیحرکتی در رتهای نر. مجله علوم پزشکی رازی. 1397; 25 (4) :48-55
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4943-fa.html
زنجان، ایران ، mrousta58@gmail.com
چکیده: (3610 مشاهده)
زمینه و هدف: اسفناج (Spinacia oleracea. L) اثرات آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی، ضدآپوپتوتیک و محافظتکننده عصبی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی اسفناج بر اختلال یادگیری و حافظه فضایی و اضطراب القاشده توسط استرس مزمن بیحرکتی در موشهای صحرایی نر بالغ است.
روش کار: 60 سر رت نر نژاد ویستار به 6 گروه شامل کنترل، اسفناج200 و اسفناج400 (که روزانه با عصاره هیدروالکلی اسفناج در دوزهای mg/kg 200 و 400 گاواژ شدند)، استرس (تحت 6ساعت استرس بیحرکتی در روز به مدت 21 روز متوالی)، استرس-اسفناج200 و استرس-اسفناج400 (که علاوه بر استرس بیحرکتی، عصاره اسفناج دریافت نمودند) تقسیم شدند. یادگیری و حافظه فضایی و اضطراب حیوانات به ترتیب توسط ماز آبی موریس و ماز بعلاوه مرتفع مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: استرس مزمن بیحرکتی موجب اختلال در یادگیری و حافظه فضایی و بروز اضطراب شد. مدت زمان و مسافت سپریشده برای رسیدن به سکوی پنهان در گروههای استرس-اسفناج در مقایسه با گروه استرس کاهش معنیداری داشت (به ترتیب 01/0 P< و 05/0P<). همچنین مصرف عصاره اسفناج، موجب افزایش معنیدار مدت زمان و مسافت شناشده در ربع دایره هدف در مقایسه با گروه استرس شد (به ترتیب 01/0 P< و 05/0P<). مصرف هر دو دوز عصاره اسفناج به افزایش معنیدار درصد ورود به بازوی باز و درصد زمان ماندن در بازوی باز در حیوانات گروههای استرس-اسفناج در مقایسه با گروه استرس منجر گردید (به ترتیب 01/ 0P< و 05/0P<).
نتیجه گیری: عصاره اسفناج احتمالاً به علت محتوای غنی انتیاکسیدانی، موجب بهبود یادگیری و حافظه فضایی و کاهش اضطراب در موشهای مواجهشده با استرس بیحرکتی میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی