کریمی نرگس، بهبهانی ماندانا، دینی قاسم، رزمجو امیر. سنتز سبز نانوذرات اکسید روی با استفاده از عصاره گیاه خوراکی-دارویی بن سرخ (Allium jesdianum). مجله علوم پزشکی رازی. 1397; 25 (9) :1-7
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4925-fa.html
دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، ma_behbahani@yahoo.com
چکیده: (9378 مشاهده)
زمینه و هدف: سنتز نانوذرات اکسید روی به دلیل کاربردهای فراوان در شناسایی عوامل بیماریزا، درمان سرطان، ویژگیهای حرارتی، نوری و الکترونیکی منحصر به فرد بسیار ارزشمند است. در این مطالعه سنتز نانوذرات اکسید روی با استفاده از عصاره گیاه بن سرخ به روش سبز انجام شد و ازحلالهای طبیعی که هم کم هزینه بوده و هم خطری برای محیط زیست به همراه ندارند، استفاده شد.
روش کار: در این مطالعه از عصاره گیاه دارویی بن سرخ به عنوان عامل کاهنده و پایدارکننده برای تولید زیستی نانوذرات اکسید روی استفاده گردید. با افزودن عصاره به نمک نیترات روی با غلظت 1/0 مول همراه با افزایش دما به 75 درجه سانتی گراد در مدت 2 ساعت، واکنش انجام شد. تغییر رنگ عصاره از قهوهای به زرد نشان دهنده تولید نانو ذرات اکسید روی بود.
یافتهها: تشکیل نانوذرات اکسید روی با تشکیل پیک جذبی در طول موج حدود 375 نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتری و همچنین الگوی پراش اشعهی ایکس نشان داده شد. اندازه و مورفولوژی نانوذرات سنتز شده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی تعیین شد و مشخص گردید که شکل ذرات چند وجهی و گرد و اندازه متوسط آنها در حدود 30 نانومتر است. دامنهی تغییرات اندازهی نانوذرات توسط دستگاه پراکندگی نور دینامیکی بین 14 تا 60 نانومتر به دست آمد.
نتیجهگیری: در این پژوهش، نانوذرات اکسید روی با یک روش زیستسازگار با طبیعت و بدون استفاده از مواد شمیایی مضر تولید گردید. گیاهان به دلیل داشتن متابولیتهای ثانویه بالا و خواص آنتی اکسیدانی، نقش احیاء کنندگی و پایدار کردن نانوذرات را انجام میدهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پزشکی