Research code: 01
Ethics code: 01
Clinical trials code: 01
Golchin M, Zahiri H, Karimian H. Investigating the Dominant Discourses of Iranian Families Regarding the Attitude towards Free Time in the Families of Qom City. RJMS 2023; 29 (12) :555-564
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8803-fa.html
گلچین مجتبی، ظهیری هوشنگ، کریمیان حبیب الله. بررسی گفتمانهای مسلط خانوادههای ایرانی نسبت به نگرش به اوقات فراغت در خانوادههای شهر قم. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (12) :555-564
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8803-fa.html
استادیار، گروه جامعه شناسی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران ، Hoshzahiri@gmail.com
چکیده: (374 مشاهده)
زمینه و هدف: اوقات فراغت در جامعه از منظر جامعه شناسی و روانشناسی اهمیت بالایی دارد، زیرا به عنوان فرصتی برای بازسازی و تجدید انرژی افراد عمل میکند و تأثیرات مثبتی بر سلامت جسمی و روانی مردم دارد؛ لذا هدف این مطالعه بررسی گفتمانهای مسلط خانوادههای ایرانی نسبت به نگرش به اوقات فراغت در خانوادههای شهر قم بود.
روش کار: روش مطالعه کیفی و کمی بود که جامعه و نمونه آماری در بخش کیفی شامل 35 نفر از خانوادههای شهر قم بود و دربخش کمی نیز از بین خانوادههای شهر قم، به دلیل نامعین بودن حجم جامعه آماری تعداد 410 نفر به عنوان نمونه آماری به روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شد. برای گردآوری دادهها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از پرسشنامه حاصل از مصاحبه پرداخته شد. روش تجزیه و تحلیل دادهها در بخش کیفی براساس کُدگذاری و در بخش کمی از آمارههایی نظیر فراوانی، درصد، میانگین، میانه، انحراف معیار استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که گفتمان فرهنگ رسمی در حوزه رویکرد به اوقات فراغت 30 درصد موافق داشت. همینطور گفتمان تحولی نیز نزدیک به 40 درصد موافق دارد.
نتیجهگیری: بهطور کلی میتوان بیان داشت که گفتمان تحولی نسبت به گفتمان رسمی از پذیرش و حمایت بیشتری برخوردار است. این موضوع ممکن است به دلیل انعطافپذیری بیشتر گفتمان تحولی و تطابق بهتر آن با نیازها و ترجیحات مدرن افراد باشد. در نتیجه، برای بهبود پذیرش گفتمان فرهنگ رسمی و استفاده بهینهتر از اوقات فراغت، باید تلاشهایی برای افزایش آگاهی، ترویج ارزشهای مرتبط با این گفتمان و تنوعبخشی به فعالیتهای مرتبط با آن انجام شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی