جلد 31، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 01
Ethics code: 01
Clinical trials code: 01


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karim al-Nafs Z, Hosseinzadeh B, hoseini daronkolaei S Z. Studying the Effect of Professional Identity on Students' Moral Intelligence. RJMS 2024; 31 (1) :1-10
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8724-fa.html
کریم النفس زهرا، حسین زاده بابک، حسینی درون کلائی سیده زهرا. بررسی تأثیر هویت حرفه‌ای بر هوش اخلاقی دانشجویان. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-10

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8724-fa.html


گروه علوم تربیتی، ,واحد بابل ،دانشگاه آزاد اسلامی ، بابل، ایران ، hosseinzadeh2002@gmail.com
چکیده:   (341 مشاهده)
زمینه و هدف: در محیط‌های آموزشی و حرفه‌ای، دانشجویان با چالش‌های متعددی مواجه می‌شوند که می‌تواند بر تصمیم‌گیری‌های اخلاقی آنان تأثیر بگذارد. مسئله‌ای که در این زمینه مطرح می‌شود، این است که ضعف در هویت حرفه‌ای می‌تواند منجر به کاهش پایبندی به اصول اخلاقی شود و در نهایت بر کیفیت عملکرد حرفه‌ای افراد اثر منفی بگذارد؛ از این رو هدف مطالعه حاضر، بررسی تأثیر هویت حرفه­ای بر هوش اخلاقی دانشجویان بود.
روش کار: روش مطالعه آمیخته (کیفی و کمی) بود. برای جمع­آوری داده­های کیفی در این پژوهش از مصاحبه­های نیمه ساختار یافته در قالب روش پارادایمی استفاده شد. از مجموع 20 خبره در نظر گرفته شده برای تحقیق بر اساس قانون اشباع 10 نفر برای این تحقیق در نظر گرفته شد. در بخش کمی براساس معیارهای استخراج شده از مرحله کیفی به طراحی پرسش­نامه محقق ساخته هویت حرفه­ای با رویکرد برنامه درسی پنهان و پرسش­نامه هوش اخلاقی لنیک و کیل (2005) جهت جمع آوری داده­های مورد نیاز استفاده شد. در بخش کمی از نظرات دانشجویان دانشگاه های استان مازندران به تعداد 381 نفر از مجموع 47507 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای براساس حوزه دانشگاهی استفاده شد. برای تحلیل داده­های کیفی از سه مرحله کدگذاری باز و کدگذاری محوری و گزینشی و در بخش کمی نیز از آزمون­ معادلات ساختاری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS21 و  PLS  انجام گرفت.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که مقدار آماره تی (t-value) برای رابطه بین هویت حرفه‌ای و هوش اخلاقی برابر با 16.961 است. این مقدار خارج از بازه (-2.58 تا 2.58) قرار دارد که نشان‌دهنده معنادار بودن این رابطه در سطح اطمینان 99% است. بررسی ضرایب تی برای ابعاد مختلف هوش اخلاقی نشان می‌دهد که درستکاری (82.934)، بخشش (72.758)، دلسوزی (34.447) و مسئولیت‌پذیری (67.073) همگی دارای مقادیر آماره تی بسیار بالا بوده و از سوی دیگر، ابعاد و مؤلفه‌های هویت حرفه‌ای (مانند شرایط علی، شرایط مداخله‌گر، راهبردها و پیامدها) نیز دارای آماره تی بالاتر از 2.58 هستند، که نشان می‌دهد این متغیرها تأثیر معناداری بر توسعه هویت حرفه‌ای دارند.
نتیجه‌گیری: به طور کلی می‌توان بیان کرد که رابطه میان هویت حرفه‌ای و هوش اخلاقی به وضوح نشان می‌دهد که توسعه این دو عامل می‌تواند نقش مهمی در تربیت متخصصان متعهد و مسئولیت‌پذیر داشته باشد.
متن کامل [PDF 1604 kb]   (44 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb