جلد 31، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 17-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 01
Ethics code: IR.IAU.TON.REC.1401.035
Clinical trials code: 01


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Salamian S, Heydari M, Noruzi A. Comparison of the Effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy and Schema Therapy on Coping Styles in Individuals with Substance Use Disorder. RJMS 2024; 31 (1) :1-17
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8540-fa.html
سلامیان سمانه، حیدری مصطفی، نوروزی اصغر. مقایسه اثربخشی رویکرد درمان شناختی رفتاری و اسکیما تراپی بر سبک‌های مقابله‌ای در افراد با سوء مصرف مواد مخدر. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-17

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8540-fa.html


استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، تنکابن، ایران ، dr.heidari20sh@gmail.com
چکیده:   (349 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه سوء­مصرف مواد مخدر با کاهش کیفیت­زندگی، افزایش میزان مرگ و میر، تقلیل در ارزش­های اجتماعی و اخلاقی و افزایش رفتارهای مجرمانه، یکی از مهمترین موضوعات مرتبط با سلامت قرار گرفته است. اختلالات روان­پزشکی همراه با سوء مصرف مواد مخدر، تأثیرات مخربی را بر سلامت جسمانی، روان شناختی، اجتماعی، خانوادگی و مسائل مربوط به ارتباطات اجتماعی به همراه داشته است و پیامدهای این بیماری هزینه­های بسیار گزافی را برای دولت­ها برجای خواهد گذاشت. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و طرحواره درمانی بر سبک‌های مقابله‌ای در افراد با سوء مصرف مواد مخدر انجام شد.
روش­ کار: روش پژوهش از نوع نیمه­آزمایشی با طرح پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه افرادی است که مبتلا به سوء مصرف مواد بوده و برای درمان وابستگی خود طی سه ماه (دی تا اسفند 1400) به مراکز ترک اعتیاد دولتی در منطقه 5 شهر تهران مراجعه کردند که از بین آنها با روش نمونه­گیری هدفمند تعداد 45 آزمودنی انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی 15 نفری جایگزین شدند. 12 جلسه روان درمانی شناختی -رفتاری (مایکل فری، 2005) و 15 جلسه طرحواره درمانی (یانگ، 2003) اجرا شد. برای جمع­آوری اطلاعات از پرسشنامه راهبردهای مقابله­ای لازاروس و فلکمن (1980) بهره برده شد. برای تحلیل داده­ها از نرم­افزار SPSS و آزمون­های تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که طرحواره درمانی و درمان شناختی/رفتاری بر کاهش سبک مقابله هیجان­مدار و افزایش سبک مقابله مسئله­مدار در مرحله پس­آزمون تاثیر داشته است و اثرات درمانی آن در مرحله پیگیری ماندگار و پایدار بوده است. همچنین با توجه نتایج تفاوت میانگین گروه طرحواره درمانی با گروه کنترل بیشتر از تفاوت میانگین گروه مداخله شناختی و رفتاری با گروه کنترل بود که این نشان دهنده آن است که طرحواره­ درمانی اثربخشی بیشتری نسبت به مداخله شناختی-رفتاری بر سبک­های مقابله­­ای دارد.
نتیجه‌گیری: نتیجه‌گیری کلی این است که طرحواره‌درمانی به دلیل تمرکز عمیق‌تر بر ریشه‌های شناختی و هیجانی مشکلات افراد، تأثیر بیشتری بر اصلاح سبک‌های مقابله‌ای دارد. از این رو، می‌توان نتیجه گرفت که طرحواره‌درمانی نسبت به درمان شناختی-رفتاری در بهبود سبک‌های مقابله‌ای، به‌ویژه برای افرادی که نیازمند تغییرات بنیادین در ساختارهای فکری و هیجانی خود هستند، اثربخش‌تر است..
 
متن کامل [PDF 759 kb]   (53 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb