جلد 29، شماره 9 - ( 9-1401 )                   جلد 29 شماره 9 صفحات 353-345 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 01

Mahna A, Moheb N. Factors Influencing the Phenomenon of Suicide (from Ideation to Action) Using the Decision Tree Algorithm. RJMS 2022; 29 (9) :345-353
مهنا امین رضا، محب نعیمه. علل تاثیرگذار بر پدیده خودکشی (از ایده پردازی تا عمل) با استفاده از الگوریتم درخت تصمیم. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (9) :345-353

استادیار گروه روانشناسی بالینی ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، ایران ، moheb.n@yahoo.com
زمینه و هدف: خودکشی شاید یکی از غم‌انگیزترین اتفاق های زندگی یک انسان و از دردناک‌ترین معضلات جامعه بشری می‌باشد. هدف از این پژوهش علل تاثیرگذار بر پدیده خودکشی (از ایده پردازی تا عمل) با استفاده از الگوریتم درخت تصمیم بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی بوده و روش انجام تحقیق توصیفی است.بدین منظور تعداد 607 نفر در فضای مجازی به پرسشنامه‌های مقیاس افکار خودکشی بک، مقیاس فرم کوتاه ناامیدی بک، مقیاس درد روانی اشنایدمن ، پرسشنامه نیاز‌های بین فردی جوینر و همکاران ، پرسشنامه پیوند والدینی پارکر، مقیاس قابلیت کسب شده برای خودکشی و پرسشنامه اقدام به خودکشی پاسخ دادند. داده‌ها به روش داده‌کاوی و با استفاده از مدل درخت تصمیم تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: یافته‌های تحقیق نشان داد بین  متغیرهای درد روانی، ادراک سرباربودن، ناامیدی و تعلق‌پذیری خنثی به ترتیب اهمیت در احتمال ایده‌پردازی خودکشی رابطه مستقیم و معنی‌دار وجود دارد و  همچنین بین متغیرهای افکار خودکشی، آمادگی جهت خودکشی، ناامیدی، بی‌باکی در مورد مرگ، تعلق‌پذیری خنثی و تحمل درد به ترتیب اهمیت در پیش‌بینی اقدام به خودکشی رابطه معنی‌دار وجود دارد.و متغیر پیوند والدینی بر پیش‌بینی ایده‌پردازی و اقدام به خودکشی تاثیر معنی‌داری نداشت.
نتیجه‌گیری: متغیر درد روانی بیشترین اهمیت را در پیش‌بینی شکل‌گیری ایده‌پردازی خودکشی درمدل درخت تصمیم نشان داد و همچنین مقادیر بالای درد روانی و ناامیدی و ادراک سربار بودن و تعلق‌پذیری خنثی احتمال ایده‌پردازی بیشتری را در مدل نشان دادند. در این مطالعه نیز از سه عامل ظرفیت خودکشی آمادگی جهت خودکشی، بی‌باکی از مرگ و تحمل درد، متغیر آمادگی جهت خودکشی بیشترین اهمیت را در این میان در پیش‌بینی اقدام به خودکشی نشان داد. از نظر مدل درخت تصمیم به عنوان متغیری که در تمام مسیرهای منتهی به اقدام به خودکشی در کنار ایده‌پردازی خودکشی حضور داشت اهمیت پیدا کرد.