جلد 31، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 0
Ethics code: 10.47176/rjms.31.116
Clinical trials code: 0


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jabbari H, Moradkhani S. Extraction and Identification of Clove Extract in Ultrasound by GC/MS and Measurement of Its Antioxidant Activity by DPPH Free Radical Destruction Method and Study of Its Medicinal Applications. RJMS 2024; 31 (1) :1-12
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8490-fa.html
جباری هادی، مرادخانی سکینه. استخراج و شناسایی عصاره میخک در اولتراسوند توسط GC/MS و اندازه‌گیری فعالیت آنتی اکسیدانی آن به روش تخریب رادیکال‌های آزاد DPPHو مطالعه کاربردهای دارویی آن. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-12

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8490-fa.html


استادیار، گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، hadijabbari@yahoo.com
چکیده:   (574 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاهان دارویی از منابع طبیعی با ارزشی هستند که امروزه مورد توجه صنایع غذایی و دارویی قرار گرفته و به عنوان مواد اولیه برای تولید داروهای بدون عارضه برای انسان به شمار می­روند. اسانس میخک دارای خواص آنتی­اکسیدانی است که در پیشگیری از سرطان بسیار موثر است. نقش حلال در استخراج اسانس گیاهان دارویی بسیار مهم است. فرایند اولتراسوند یکی از ارزانترین روش برای استخراج عصاره ترکیبات گیاهان دارویی می­باشد. به عنوان یک فرآیند غیر­حرارتی، فراصوت یک روش استخراج ملایم است که از تخریب گرمایی عصاره جلوگیری می­کند. از این رو هدف مطالعه استخراج و شناسایی عصاره میخک در اولتراسوند توسط GC/MS و اندازه­گیری فعالیت آنتی اکسیدانی آن به روش تخریب رادیکال­های آزاد  DPPHو مطالعه کاربردهای دارویی آن بود.
روش کار: عصاره گیاه میخک در حلال­های اتانول، آب، متانول، مخلوط اتانول و آب به روش اولتراسونیک استخراج شد. ترکیب عصاره با استفاده از کروماتوگرافی گازی شناسایی شد. مهمترین ترکیب شناسایی شده در ان اوژنول بود که بیش از 85 درصد عصاره را تشکیل می­دهد. مقدار اوژونول در حلال­های مختلف درصد متفاوتی داشته که بیشترین مقدار آن 83/17 درصد در حلال اب شناسایی شد که خاصیت درمانی فراوانی دارد. خواص آنتی اکسیدانی گیاه میخک با روش تخریب رادیکال­های آزاد 2و2 دی­فنیل -1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد.
یافته­ها: بیشترین ماده شناسایی شده عصاره میخک ترکیب اوژنول بود که در حلال آب بازده بالایی داشته است. خواص آنتی اکسیدانی گیاه میخک با روش تخریب رادیکال­های آزاد اندازه­گیری شد، با تهیه 10،  15، 20، 25، 50، 80 و 90 میکرولیتر از نمونه عصاره تیمار 90 میکرولیتر بیشترین مصرف DPPH را داشت که بهترین تیمار این آزمایش انتخاب شد و دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی در مقایسه با تیمارهای بعدی داشت.
نتیجه‌گیری: فرایند اولتراسوند و استخراج عصاره گیاهان دارویی در دمای پایین به منظور حفظ ساختار ترکیبات دارویی و نقش حلال در بازده ترکیب استخراج شده اوژنول بسیار حائز اهمیت می­باشد.
متن کامل [PDF 1642 kb]   (31 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb