Research code: 0
Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1403.097
Clinical trials code: 0
Masoumi Zavariani S, Zargham Hajebi M, Mirzahoseini H. Investigating the Mediating Role of Parent-Child Relationship in the Relationship between Children's Externalizing Problems based on the Evolutionary Function of the Family. RJMS 2024; 31 (1) :1-9
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8464-fa.html
معصومی زواریانی سمیرا، ضرغام حاجبی مجید، میرزاحسینی حسن. بررسی نقش میانجی رابطه والد -کودک در رابطه بین مشکلات برونیسازی شده کودکان براساس کارکرد تحولی خانواده. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-9
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8464-fa.html
دانشیار، گروه روانشناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران ، zarghamhajebi@gmail.com
چکیده: (168 مشاهده)
زمینه و هدف: پژوهشهای مختلف نشان میدهد در حدود ۳۰ درصد از کودکان و نوجوانان در طول زندگی خود اختلال رفتاری قابل تشخیص را تجربه خواهند کرد. ولی ۷۰ تا ۸۰ درصد از آنها مداخله مناسب را برای حل اختلال دریافت نمیکنند. این اختلالها به نقص در عملکرد در زمینههای مختلف از جمله زمینههای تحصیلی و خانوادگی منجر شده که در نهایت افت تحصیلی یا رفتارهای بزهکارانه را موجب میشود. لذا هدف این مطالعه بررسی نقش میانجی رابطه والد -کودک در رابطه بین مشکلات برونی سازی شده کودکان براساس کارکرد تحولی خانواده بود.
روش کار: روش این پژوهش توصیفی از نوع ضریب همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مادران کودکانی است که در سال 1401 به مراکز مشاوره شهر قم مراجعه کردهاند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 210 نفر بدست آمد. از پرسشنامههای سنجش کارکرد تحولی خانواده عالی و همکاران (1392)، رابطه والد- کودک پیانتا (2011) و سیاههی رفتاری کودک– نسخه والدین استفاده شد. از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون و تحلیل مسیر با استفاده از ضرایب معناداری و مقدار t انجام شد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرم افزار SPSS و pls استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که کارکرد تحولی خانواده موجب کاهش اختلال برونیسازی شده میشود و همچنین اثر مداخلهگر متغیر رابطه والد – کودک در رابطه بین مشکلات برونیسازی شده کودکان براساس کارکرد تحولی خانواده نیز تأیید شد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج به دست آمده، متغیر تاثیر کاهنده بر اختلال برونیسازی شده دارند. بدین معنی که رابطه والد – کودک میتواند موجب شود که کارکرد تحولی خانواده به طرز بهتری موجب کاهش اختلال برونیسازی شده شود. در حقیقت در پژوهش حاضر، با توجه به کم بودن میزان کارکرد تحولی خانواده در مورد کودکان بررسی شده، اختلال برونیسازی شده افزایش داشته است اما وجود حد متوسطی از رابطه والد – کودک موجب شده است که تاثیر منفی نبود کارکرد تحولی خانواده با شدت کمتری موجب اختلال درونیسازی و برونیسازی شده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی