Research code: 0
Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1402.247
Clinical trials code: 0
Teimouri S, Pouryousef Miandoab M, Jabalameli L, Aramideh S, Haddadi A. The Effect of Nanoparticle, Nanocomposite, Nanocapsule, and Liposome Forms of Peppermint (Mentha piperita L.) and Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Essential Oils in Reducing the Biofilm of Gram-Positive and Gram-Negative Bacteria. RJMS 2023; 30 (6) :327-344
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8388-fa.html
تیموری سحر، پوریوسف میاندواب محمود، جبل عاملی لیلا، آرمیده شهرام، حدادی اعظم. تاثیر فرمهای نانوذره، نانوکامپوزیت، نانوکپسوله و لیپوزومی اسانسهای نعناعفلفلی (Mentha piperita L.) و رزماری (Rosmarinus officinalis L.) در کاهش بیوفیلم باکتریهای گرممثبت و گرممنفی. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (6) :327-344
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8388-fa.html
دانشیار گروه زراعت و آگرواکولوژی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران ، pooryousefm@yahoo.com
چکیده: (298 مشاهده)
زمینه و هدف: استفاده از اسانسها در کنترل باکتریهای بیماریزا به دلیل حلالیت پایین در آب و فعالیت زیستی اندک با محدودیتهایی روبه رو است. لذا استفاده از نانوذرات، نانوکامپوزیت، نانوکپسوله و لیپوزومی میتواند یکی از راههای رفع این محدودیتها باشد.
روش کار: نمونههای گیاهی نعناعفلفلی Mentha piperita L. و رزماری Rosmarinus officinalis L. مورد آزمایش در این تحقیق از مرکز رشد واحدهای فناوری کشاورزی جهاد دانشگاهی ارومیه جمعآوری و توسط متخصصین گیاهشناسی دانشگاه ارومیه مورد تایید قرار گرفت. گیاهان جمعآوری شده در تاریکی کاملاً خشک گردید و سپس گیاهان خشک شده بهوسیله دستگاه مخلوطکن پودر شد. برای تهیه اسانس از دستگاه کلونجر استفاده شد. اسانسهای حاصل از گیاهان رزماری و نعناعفلفلی با استفاده از روش تقطیر توسط GC-MS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: متیلسیکلوهگزانول 35/90 درصد و منتون 01/23 درصد بهترتیب اجزای اصلی گیاه نعناعفلفلی، Camphor 22/23 درصد و Alpha-pinene 99/17 درصد گیاه رزماری بهدست آمد. اندازه ذرات نانوامولسیون، نانوکامپوزیت، نانوکپسوله و نانولیپوزوم اسانس نعناعفلفلی به ترتیب 34/3، 14/27، 25/19 و 01/19 نانومتر بهدست آمد و در رزماری 69/2، 07/71، 02/35 و 38/25 نانومتر بهدست آمد. اسانس خالص و حالتهای نانو اسانسهای رزماری و نعناعفلفلی خواص ضدمیکروبی مناسبی بر علیه هر دو گروه باکتریهای گرممثبت و گرممنفی نشان داد که حالتهای نانو نسبت به حالت خالص اسانس خواص ضدمیکروبی بالایی دارد. نتایج نشان داد باکتریهای گرممثبت حساسترین باکتریها و بیشترین تاثیر و باکتریهای گرممنفی مقاومترین و کمترین تاثیر را در برابر حالتهای مختلف نانو داشت.
نتیجهگیری: اندازهی ذرات تمامی فرمولاسیونها در طی زمان اختلاف معنیداری نشان دادند، اندازه ذرات نانوذرهها نسبت به نانوکپسوله، نانوکامپوزیت و نانولیپوزومها تفاوت کمی داشت، اما در حالت کلی همه نمونهها پایدار بوده به صورتی که تغییر اندازه ذرات پس از گذشت یک ماه قابل قبول بود. در آزمون اثرات ضدمیکروبی، تاثیر اسانس در دو حالت آزاد و کپسوله شده در حاملهای لیپیدی در برابر باکتری گرممثبت بیشتر از باکتری گرممنفی بود، همچنین میزان بازداری نانوذره و نانولیپوزوم در مقایسه با اسانس آزاد در همه باکتریها (استافیلوکوکوس ارورئوس، باسیلوس سرئوس، اشرشیا کلی، موراکسلا کاتارالیس) بالاتر بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی