Research code: 0
Ethics code: IR.SKUMS.REC.1400.193
Clinical trials code: 0
Osivand A, Khorvash M, Askari A R. Investigating the Effect of Physical Activity on the Comprehensive Health of Medical Students across Iran: Developing a Model. RJMS 2023; 30 (7) :1-11
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8294-fa.html
استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران ، Majid_mmf@yahoo.com
چکیده: (394 مشاهده)
زمینه و هدف: بیتحرکی به عنوان یک اپیدمی جهانی توصیف شده است که منجر به پیامدهای خطرناکی مانند شیوع بیماری های غیرواگیر مانند بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، سرطان و سایر عوامل خطر مانند فشار خون بالا، افزایش قند خون و اضافه وزن و چاقی میشود. این مطالعه با هدف تدوین مدلی از تأثیر فعالیت بدنی بر سلامت کلی دانشجویان علوم پزشکی سراسر ایران در سال 1399 انجام گردید.
روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی از روش گردآوری اطلاعات پیمایشی برای جمع آوری دادهها استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش متشکل از کلیه دانشجویان مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاههای علوم پزشکی سراسر ایران (213143 دانشجو) بود. پرسشنامه به صورت آنلاین از طریق شبکههای اجتماعی بین هفت دانشگاه علوم پزشکی (شهرکرد، اصفهان، شیراز، تهران، کرمان، مشهد و کرمانشاه) توزیع و جمع آوری شد. برای ارزیابی فعالیت بدنی از پرسشنامه وضعیت سلامت سازمان جهانی بهداشت (2012) و پرسشنامه فعالیت بدنی بک (2006) استفاده گردید. روایی صوری، روایی سازه (روش تحلیل عاملی) و پایایی پرسشنامهها (آلفای کرونباخ) با نظر کارشناسان مدیریت ورزشی تأیید شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از روشهای آماری ضریب همبستگی و معادلات ساختاری با کمک نرم افزارهای آماری SPSS نسخه 20 و Amos نسخه 22 استفاده شد.
یافتهها: از بین 384 دانشجوی انتخاب شده به عنوان نمونه آماری، اکثریت آنها بین 20 تا 30 سال و سطح تحصیلات آنها بیشتر لیسانس (77.7%) بود. از این تعداد 6/61 درصد زن، 4/38 درصد مرد، 3/74 درصد مجرد و 7/25 درصد متاهل بودهاند. نتایج نشان داد که بین فعالیت بدنی و سلامت کلی رابطه معناداری وجود دارد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، میزان فعالیت بدنی دانشجویان پایین بود. در نتیجه مسئولان به این موضوع به عنوان یک عامل خطر نگریسته و راهکارهای مناسبی در این زمینه ارائه کردهاند. فعالیتها بر سلامت کلی تأثیر میگذارد و برای توسعه سلامت در جامعه باید تا حد امکان به فعالیتهای ورزشی توجه شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی ورزش