Research code: 0
Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1403.210
Clinical trials code: 0
استادیار، گروه حقوق، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، m.ghorbanzadeh@pnu.ac.ir
چکیده: (271 مشاهده)
زمینه و هدف: ضمان پزشک درخصوص انتقال اشتباهی جنین که به معنای مسئولیت قانونی پزشک در قبال انتقال دادن اشتباهی جنین در مادر واقعیاش به زن دیگری میباشد باعث ایجاد ضمان قهری برای پزشک خاطی و ضمان کیفری برای وی است یا وفق (تبصرهی 1 ماده 495) مصوب 1392 فرض بر عدم تقصیر پزشک است حتیاگر برائت نگرفته باشد یا میتوان متمسک به قاعده کلیآزادی قراردادها در ماده 10 قانون مدنی شدو مسئولیت ها را از این رهگذر شناسایی کرد. لذا به لحاظ حساسیت آسیبهای روانیواجتماعی وارده به والدین فرد متولد شده از این اشتباه و نسب وی چگونگی احراز ضمان کیفری ناشی از انتقال اشتباهی جنین مطرح میشود.
روش کار: این پژوهش از نوع پژوهشهای توصیفی-تحلیلی بوده و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش کتابخانهای و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفیتحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافتهها: سیر موضوعی تاریخی ضمان پزشک مؤید مسئولیت مطلق پزشک در قانون سابق و اعطای آزادیعمل در قانون مجازات مصوب 1392وفق مواد قانونی 158، 495، 496 ،497 میباشد که خلأهای قانونی این حرفه را برچیده است هرچند که با بررسی تطبیقی قوانین بین الملل، مسئولیت مدنی اشتباه پزشک خاطی در انتقال جنین پذیرفته شده است و در قوانین موضوعه ایران نیزعلاوه بر مسئولیت مدنی پزشک، در نظریه فرض تقصیر یا همان ضمان قهری مورد قبول میباشد.
نتیجهگیری: در نظام حقوقی ایران برخلاف نظامهای حقوقی دیگر، بین انتقال اشتباه جنین با انتقال با حسن نیت جنین تفاوت ایجاد نشده است و در هر دو مورد، مسئولیت پزشک بارمی شود. از سوی دیگر، انتقال جنین امروزه در مراکز انتقال جنین به صورت یک فعالیت سازمانی صورت میپذیرد و از این رو، نباید مباشرت پزشک را در این موارد موجب مسئولیت صرف او دانست.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی