Research code: 01
Ethics code: IR.IAU.TNB.REC.1401.066
Clinical trials code: 01
Safaripour M A, Farhangi A, Jarareh J. Comparing the Effectiveness of Acceptance and Commitment-Based Therapy and Reality Therapy on the Fear of Negative Evaluation of Female Students in the Second Year of High School. RJMS 2023; 30 (1) :234-243
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8015-fa.html
صفری پور محمدامین، فرهنگی عبدالحسن، جراره جمشید. مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر ترس از ارزیابی منفی دانشآموزان دختر دوره دوم مقطع متوسطه. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (1) :234-243
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8015-fa.html
استادیار گروه روانشناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، a.farhangi@iau-tnb.ac.ir
چکیده: (830 مشاهده)
زمینه و هدف: وجود داشتن ترس از ارزیابی منفی در این گروه سنی دانش آموزان منجر به افت تحصیلی میگردد. لذا هدف پژوهش حاضر مقایسه میزان کارایی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر ترس از ارزیابی منفی در دانشآموزان دختر دوره دوم متوسطه بود.
روش کار: روش پژوهش نیمهآزمایشی طرح پیش آزمون پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را کلیه دانشآموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر فسا در سال تحصیلی 1401 -1400 تشکیل داد. از اینرواز بین افراد واجد شرایط 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). برای گروه اول مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد و برای گروه دوم واقعیت درمانی اعمال شد و گروه کنترل هیچ نوع درمانی را دریافت نکردند. دادههای پژوهش با کمک نسخه کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی لری(1983)، جمعآوری؛ و با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: یافتههای تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی به طور معنیداری ترس از ارزیابی منفی را در مراحل پسآزمون بهبود بخشیدهاند (01/0>p)؛ هر چند در پسآزمون بین دو گروه آزمایش، تفاوت معنیداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به یافتهها میتوان نتیجهگیری کرد که این درمانها نقش بسزایی در بهبود ترس از ارزیابی منفی، دانشآموزان دارند لذا با شناسایی و معرفی دانش آموزان به مراکز درمانی و دریافت پروتکلهای روان درمانی میتوان سطح سلامت روانی آنها را بهبود بخشید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی