جلد 29، شماره 10 - ( 10-1401 )                   جلد 29 شماره 10 صفحات 471-462 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 01

Nasresfahani M, Alimehdi M. Prediction of Death Anxiety Based on Attachment Styles and Feelings of Loneliness with a Mediating Role of Psychological Toughness in Patients with Type 1 Diabetes. RJMS 2022; 29 (10) :462-471
نصر اصفهانی منیره، علی مهدی منصور. پیش‌بینی اضطراب مرگ براساس سبک‌های دلبستگی و احساس تنهایی با نقش میانجی سرسختی روانشناختی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (10) :462-471

استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی، تهران، ایران ، alimehdi.mansoor@gmail.com
زمینه و هدف: دیابت به خودی خود فشارهای روانی زیادی برای افراد مبتلا دارد، زیرا این افراد باید برای تمام عمر با آن کنار بیایند شیوع دیابت در طی دو دهه گذشته به نحو چشمگیری افزایش یافته و تخمین زده می‌شود که تا سال 2030 تعداد مبتلایان به بیش از 438 میلیون نفر افزایش یابد .پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش‌بینی اضطراب مرگ براساس سبک‌های دلبستگی و احساس تنهایی با نقش میانجی سرسختی روانشناختی در مردان مبتلا به دیابت نوع 1 انجام گرفت.
روش کار: جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمامی مردان با دیابت نوع 1 مراجعه‌کننده به کلینیکهای تخصصی درمان دیابت شهر تهران در سال1400 بود. از این جامعه، به روش نمونه‌گیری دردسترس تعداد 206 آزمودنی انتخاب و پرسشنامه‌های پژوهش بین آن‌ها توزیع گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب مرگ (DAS)، پرسشنامه سبک‌های دلبستگی بزرگسالان (AAI)، مقیاس تنهایی دانشگاه کالیفرنیا (UCLA) و پرسشنامه سرسختی روانشناختی اهواز (AHI) بود.
یافته‌ها: ترکیب خطی سبک­های دلبستگی، احساس تنهایی و سرسختی روانشناختی 38 درصد از واریانس اضطراب مرگ، ترکیب خطی سبک­های دلبستگی و احساس تنهایی 33 درصد از واریانس اضطراب مرگ و ترکیب خطی سبک­های دلبستگی و احساس تنهایی 25 درصد از واریانس سرسختی روانشناختی را تبیین می­کنند. اضطراب هم با دیابت همبودی دارد و می‌تواند اثرات منفی بر کنترل بیماری داشته باشد. اضطراب می‌تواند با افزایش سطح هورمون‌های استرس منجر به افزایش قندخون یا تشدید قندخون بالا شود. در ایران نیز بررسی‌ها حاکی از افزایش شمار مبتلایان است. طبق تخمین‌های فدراسیون بین‌المللی دیابت ایران تا سال 2030 به یکی از پرشیوع‌ترین مناطق جهان به لحاظ دیابت تبدیل خواهد شد.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می­دهدکه مدل علی تدوین شده برای تبیین اضطراب مرگ براساس سبک­های دلبستگی و احساس تنهایی با میانجی‌گری سرسختی روانشناختی یک مدل مطلوب است.