جلد 29، شماره 12 - ( 12-1401 )                   جلد 29 شماره 12 صفحات 303-294 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.BABOL.REC.1399.142

Samadi S, Rahmani Firouzjah A, Abbasi Esfajir A. Investigating Factors Affecting the Mental and Psychological Pathology of Child Labour in Mazandaran Province. RJMS 2023; 29 (12) :294-303
صمدی شقایق، رحمانی فیروزجاه علی، عباسی اسفجیر علی اصغر. بررسی عوامل مؤثر بر آسیب شناسی روحی و روانی کودکان کار در استان مازندران. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (12) :294-303

دانشیار، گروه جامعه‌شناسی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران ، arf1348@gmail.com
زمینه و هدف: مسائل و آسیب­های اجتماعی ناشی از تحول­های سریع جوامع انسانی از موضوع­های مهمی هستند که همواره ذهن جامعه­شناسان و اندیشمندان را به خود مشغول داشته­اند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی عوامل مؤثر بر آسیب شناسی روحی و روانی کودکان کار در استان مازندران بود.
روش کار: این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. این پژوهش از نوع کاربردی و از شاخه توصیفی- ­همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان کار شهر ساری بود و نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران، 200 نفر انتخاب شد. در این پژوهش از روش نمونه‏گیری خوشه­ای چند مرحله­ای و نمونه­گیری تصادفی ساده استفاده شده است. برای تحلیل داده­های پژوهش، از آزمون­های ضریب همبستگی با نرم­افزار SPSS24 و تحلیل عامل تاییدی مرحله دوم با نرم­افزار Amos25 استفاده شد.
یافته ­ها: در این پژوهش رابطه متغیرهای خشونت کلامی و فیزیکی و احساس مسئولیت والدین، احساس امنیت عینی و ذهنی و گسیختگی خانواده و آسیب کودکان کار سنجیده شد که رابطه همه متغیرها مورد تأیید قرار گرفت.
نتیجه­ گیری: به طور کلی بر اساس نتایج پژوهش می­توان بیان نمود که خانواده و تحکیم روابط بین افراد  خانواده امری مهم در پیشگیری از وقوع پدیده کودکان کار در سطح جامعه است و لازم والدین قبل از ازدواج و فرزندآوری، به مسائل مهم تربیت کودک توجه کنند تا پدیده کودکان کار در سطح جامعه کاهش یابد.

واژه‌های کلیدی: کودکان کار، آسیب‌شناسی، والدین، فقر
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پزشکی اجتماعی