جلد 29، شماره 10 - ( 10-1401 )                   جلد 29 شماره 10 صفحات 210-203 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 01

Felegari A, Jadidi H, Taghvaiinia A, Morovati Z. Investigating the Mediating Role of Mental Health Gains and Losses in the Relationship between Expectations and Academic Motivation. RJMS 2022; 29 (10) :203-210
فعله گری عابدین، جدیدی هوشنگ، تقوایی نیا علی، مروتی ذکراله. بررسی نقش میانجی سود و زیان سلامت روانی در رابطه میان انتظارات با انگیزش تحصیلی. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (10) :203-210

استادیار، گروه روانشناسی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران ، hjadidi86@gmail.com
زمینه و هدف: انتظار- ارزش می­تواند تاثیرات مثبت و منفی بر انگیزش تحصیلی دانشجویان و دانش آموزان داشته باشد بنابراین  این پژوهش با هدف بررسی رابطه انتظارات با انگیزش تحصیلی به واسطه سود و زیان­های روانی صورت پذیرفته است.
روش کار: این پژوهش بر اساس معیار هدف در گروه پژوهش‌های کاربردی، بر اساس معیار زمان گردآوری داده‌ها در گروه پژوهش‌های معادلات ساختاری، بر اساس معیار ماهیت داده‌ها و مبنای پژوهش یک پژوهش کمی می‌باشد. اصلی‌ترین ابزار گردآوری اطلاعات‌ در این پژوهش پرسشنامه‌ استاندارد (سود و زیان روانی، انتظارات، انگیزش تحصیلی) می‌باشد، پایایی ابزار پژوهش نیز بر اساس آزمون آلفای کرونباخ برای متغیر سود و زیان روانی، انتظارات، انگیزش تحصیلی به ترتیب برابر با 75/0، 71/0 و 77/0 به تأیید رسیده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر متوسطه دوم شهرستان قروه سال تحصیلی 1399-1400 بود. حجم نمونه در این پژوهش برابر با 384 نفر و شیوه نمونه‌گیریدر این پژوهش نمونه‌گیری خوشه­ای چند مرحله­ای بود.
یافته ­ها: با توجه به یافته‌های این پژوهش انتظارات به صورت مثبت بر انگیزش تحصیلی اثر مثبت دارد. انتظارات به صورت مثبت بر بر سود و زیان­های روانی اثر دارد. سود و زیان­های روانی در رابطه بین انتظارات و انگیزش تحصیلی نقش واسطه­ای دارد.
نتیجه‌گیری: به طور کلی می­­توان بیان داشت که با ایجاد انتظارات در دانش آموزان می­توان به افزایش انگیزش تحصیلی کمک کرد. همچنین با توجه به رابطه بین انتظارات با زیان‌های روانی می­توان استنباط کرد که با افزایش انتظارات می­توان زیان­های روانی در دانش­آموزان را افزایش داد.