زمینه و هدف: دیابت یکی از بیماریهای متابولیک و شایع است که علاوه بر هزینههای زیاد تأثیرات روانی بسزایی نیز بر جای میگذارد. هدف این پژوهش تعیین اثر بخشی مداخله مقابله درمانگری (CT) بر استرس در بیماران زن دیابتی نوع 2 بود.
روش کار: این مطالعه یک طرح نیمهآزمایشی بود، که با طرح پیشآزمون-پسآزمون و پیگری در دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه بیماران زن دیابتی نوع 2 مراجعهکننده به آزمایشگاه طبی رسالت واقع در شهر تهران بود، که به روش نمونهگیری در دسترس 23 نفر به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه استرس و تغییرات زندگی مککابین 1991 استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده شد.
یافتهها: نتایج حاصل از یافتههای پژوهش حاضر نشان داد که مقابله درمانگری در کاهش میزان شاخص کلی استرس نسبت به گروه کنترل به طور معناداری مؤثر بوده است (01/0˂p)، و در میزان زیر مقیاسهای استرس ناشی از فشارهای مالی، استرس ناشی از بیماری و پرستاری از اعضای خانواده نیز تفاوت معناداری بین گروه مقابله درمانگری و کنترل وجود دارد (04/0˂p)، (007/0˂p).
نتیجهگیری: مطالعه نشان داد که مقابله درمانگری توانست نمره کل استرس و استرس ناشی از فشارهای مالی، استرس ناشی از بیماری و پرستاری از اعضای خانواده را در بیماران زن دیابتی نوع 2 کاهش دهد، بنابراین پیشنهاد میگردد از مقابله درمانگری برای کاهش استرس بیماران دیابتی استفاده گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |