جلد 30، شماره 7 - ( 7-1402 )                   جلد 30 شماره 7 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 65817987-54-989
Ethics code: IR.AMSU.REC.1399.1149
Clinical trials code: IRCT20181003041122N1

Mohagheghi H, Farhadi M, Rashid K, Bayat A. The Relationship of Borderline Personality Disorder with Self-esteem and Emotion Regulation: The Mediating Role of Anxiety and Coping Strategies. RJMS 2023; 30 (7) :1-16
محققی حسین، فرهادی مهران، رشید خسرو، بیات احمد. ارتباط اختلال شخصیت مرزی با عزت‌نفس و تنظیم هیجان: نقش میانجی اضطراب و راهبردهای مقابله‌ای. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (7) :1-16

دانشیار، گروه روان‌شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، hm293na@gmail.com
زمینه و هدف: همواره اختلالات روان‌پزشکی و زمینه‌های پدید آمدن آن مورد توجه روان‌شناسان و روان‌پزشکان بوده است. هدف این پژوهش بررسی ارتباط اختلال شخصیت مرزی با عزت‌نفس و تنظیم هیجان با توجه به نقش میانجی اضطراب و راهبردهای مقابله‌ای بود.
روش‌ کار: طرح این پژوهش همبستگی بود. 331 دانش­آموز مقطع متوسطه به روش طبقه­ای انتخاب شدند و پرسش‌نامه‌های عزت‌نفس (روزنبرگ، 1965)، تنظیم هیجان (گراس و جان، 2003)، راهبردهای مقابله­ای (اندلر و پارکر، 1990)، اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب (موریس، 2000)، و اختلال شخصیت مرزی (جکسون و کلاریج، 1991) را تکمیل کردند. داده­ها به کمک نرم­افزارهای SPSS و Lisrel و به روش مدل‌یابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که شخصیت مرزی نوجوانان با عزت‌نفس و تنظیم هیجان آن‌ها براساس نقش میانجی اضطراب و راهبردهای مقابله­ای ارتباط دارد (001/0 > P). مدل برآوردشده به کمک شاخص‌های برازش در مدل معادلات ساختاری مطلوب به دست آمد (97/0 = NFI، 88/0 = GFI، 92/0 = CFI و 021/0 = RMSEA).
نتیجه‌گیری: با وجود تأیید نقش برجسته‌ی عوامل زیستی در پدیدآیی اختلالات شخصیت، یافته‌های این پژوهش سهم مهمی از اختلال شخصیت مرزی را برای عوامل غیرزیستی نشان داد. شخصیت مرزی می‌تواند با متغیرهای زمینه‌ای روان‌شناختی همانند عزت‌نفس، تنظیم هیجان، اضطراب، و مقابله مرتبط باشد. بنابراین می­توان نتیجه گرفت که متغیرهای عزت‌نفس، تنظیم هیجان، اضطراب، و راهبردهای مقابله­ای با اختلال شخصیت مرزی نوجوانان مرتبط هستند.