جلد 29، شماره 9 - ( 9-1401 )                   جلد 29 شماره 9 صفحات 131-124 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.IAU.QOM.REC.1397.010
Ethics code: 0

Habibi N, Rekabi M, Nazari M. Mir-183 and FOXO1 Gene Expression Changes in Peripheral Blood Mononuclear Cells of Breast Cancer Patients. RJMS 2022; 29 (9) :124-131
حبیبی نازنین، رکابی مهسا، نظری محمد. تغییرات بیان Mir-183 و ژن FOXO1 در سلول‌های تک‌هسته‌ای خون محیطی بیماران مبتلا به سرطان پستان. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (9) :124-131

سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، nazari1358@yahoo.com
زمینه و هدف: امروزه، سرطان به عنوان یک معضل عمده‌ی بهداشتی و تأثیرگذار بر سلامت جامعه محسوب می‌گردد. microRNA ها گروهی از RNA های حفاظت شده تک‌رشته‌ای کوتاه (بین 19 تا 23 نوکلئوتید) و غیر کد کننده هستند که به عنوان تنظیم‌کننده‌های بعد از رونویسی بیان ژن، در گستره وسیعی از حیوانات، گیاهان و ویروس‌ها، عمل می‌کنند. ژن FOXO1 یکی از اهداف miR-183 می‌باشد که در بلوغ لنفوسیت‌ها مؤثر بوده و افزایش بیان miR-183 در بیماران مبتلا به سرطان باعث تداخل در عملکرد سیستم ایمنی خواهد شد. هدف از این تحقیق بررسی تغییرات بیان miR-183 و ژن FOXO1 در سلول‌های تک‌هسته‌ای خون محیطی (PBMCs) مبتلایان به سرطان پستان بود.
روش کار: مطالعه بر روی 60 نمونه شامل دو گروه بیمار و سالم انجام شد. مراحل انجام مطالعه شامل: جداسازی سلول‌های PBMC، استخراج RNA از PBMCs به دست آمده از بیماران، طراحی پرایمرهای مخصوص­ برای ژن‌های هدف، سنتز cDNA از RNA های به دست آمده، کنترل کیفیت cDNA سنتز شده با استفاده از ژن خانه‌دار بتا اکتین و 5SrRNA و حصول اطمینان از سلامت cDNA، انجام Real Time PCR جهت بررسی تغییرات بیان ژن­ FOXO1، بررسی تغییرات میزان miR-183 و در نهایت آنالیزهای آماری توسط نرم‌افزار Rest 2009 انجام شد.
یافته‌ها: با آنالیز داده‌ها مشخص گردید که افزایش معنی‌دار miR-183 (001/0P<) و کاهش FOXO1 (05/0P<) در خون بیماران مبتلا به سرطان پستان وجود دارد.
نتیجه‌گیری: کاهش بیان ژن FOXO1 و نیز افزایش بیان miR-183 باعث کاهش بلوغ لنفوسیت‌ها شده و این عملکرد باعث تضعیف و سرکوب سیستم ایمنی می‌گردد که نتیجه این اتفاق تکثیر و تمایز سلول‌های سرطانی و گسترش تومور می‌گردد که می‌توان از آن به عنوان بیومارکر تشخیصی یا پیش‌آگهی استفاده نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمونولوژی