جلد 29، شماره 1 - ( 1-1401 )                   جلد 29 شماره 1 صفحات 130-120 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.ARUMS.REC.1399.406
Clinical trials code: IR.ARUMS.REC.1399.406

Atadokht A, Ahmadi S. Presentations Model of Mobile Phone Dependency on Social Anxiety Mediated by Alexithymia. RJMS 2022; 29 (1) :120-130
عطادخت اکبر، احمدی شیرین. ارائه مدل وابستگی به تلفن همراه بر اساس اضطراب اجتماعی با میانجیگری ناگویی-هیجانی. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (1) :120-130

استاد، گروه آموزشی روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، ak_atadokht@yahoo.com
زمینه و هدف: اعتیاد به تلفن همراه به عنوان یک عامل مهم در ایجاد انواع مشکلات روان‌شناختی، رفتاری و هیجانی در نظر گرفته شده است. پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل وابستگی به تلفن همراه بر اساس اضطراب اجتماعی با نقش میانجی ناگویی­هیجانی در دانشجویان انجام گرفت.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی بود و جامعه آماری آن متشکل از کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه محقق اردبیلی در نیمسال دوم سال تحصیلی 1399 بودند. تعداد 205 نفر از این افراد به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت انفرادی به پرسش‌نامه‌های وابستگی به تلفن همراه کو، اضطراب اجتماعی کانور و همکاران و ناگویی­هیجانی بگبی و همکاران پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از آزمون­های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل­یابی معادله ساختاری تحلیل شد.
یافته­ ها: نتایج ضریب همبستگی نشان داد که وابستگی به تلفن همراه با اضطراب اجتماعی و ناگویی هیجانی ارتباط مثبت دارد. همچنین ناگویی هیجانی با اضطراب اجتماعی ارتباط مثبت دارد (001/0> p). شاخص­های برازش مدل نیز مسیر اضطراب اجتماعی به وابستگی به تلفن همراه را با میانجی­گری ناگویی هیجانی تأیید کرد.
نتیجه­ گیری: با توجه به نقش اضطراب اجتماعی و نقش میانجی ناگویی هیجانی در استفاده اعتیادی از تلفن همراه از لحاظ کاربردی برگزاری کارگاه­های آموزشی در دانشگاه­ها توسط مشاوران و روانشناسان و کارگزاران سلامت جهت تنظیم و مدیریت هیجانات و آموزش مهارت‌های اجتماعی و آگاه‌سازی دانشجویان از پیامدهای منفی وابستگی به تلفن همراه توصیه می­گردد