جلد 29، شماره 4 - ( 4-1401 )                   جلد 29 شماره 4 صفحات 149-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IUMS.REC.1399.1226
Clinical trials code: IR.IUMS.REC.1399.1226

mafakheri M, mansori K, Salehi A, akbarian M, Saeidi N. Assessment of Psychometric Properties of Life Events Checklist (LEC) in Patients with Chronic Pain. RJMS 2022; 29 (4) :135-149
مفاخری محراب، منصوری کامیار، صالحی علی، اکبریان محسن، سعیدی نرگس. ارزیابی ویژگی‌های روانسجی چک لیست وقایع زندگی (LEC) در بیماران درد مزمن. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (4) :135-149

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی سلامت، کمیته تحقیقات دانشجویی،گروه رواشناسی سلامت، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انیستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، mehrabmafakheri72@gmail.com

زمینه و هدف: با توجه به اهمیت تروما و شیوع بالایی آن در بیماران درد مزمن ساخت ابزاری مناسب  برای غربالگری تجربه‌ی ترما در میان بیماران درد مزمن امری اساسی و ضروری به نظر می رسید. بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی‌های روانسنجی چک لیست وقایع زندگی در نمونه‌ی بیماران درد مزمن ایرانی بود.
روش کار: در این مطالعه 309 نفر زن و مرد از بیماران درد مزمن شهر تهران که 18 سال به بالا و توانایی درک زبان فارسی داشتند به روش نمونه گیری در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی روایی همگرا از پرسشنامه ی 21-DASS و فاجعه آفرینی و برای بررسی روایی واگرا از پرسشنامه ی خودکارآمدی درد مزمن و مقیاس رضایت از زندگی استفاده شد. همچنین برای تعیین پایایی از روش همسانی درونی به شیوه ی آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزار لیزرل نسخه ی  8/ 8 و تحلیل عامل اکتشافی استفاده شد.
یافته‌ها: ضریب آلفای کرونباخ برای نمره کل مقیاس 86/0 درصد بدست آمده و همچنین نمره بازآزمایی آن در نمونه ی 40 نفره به فاصله‌ی 3 هفته برابر با 85/0 دردصد بود. چک لیست وقایع زندگی همبستگی مثبت و معنی داری با پرسشنامه‌ی DASS-21 و پرسشنامه‌ی فاجعه آفرینی درد مزمن نشان داد و همبستگی منفی و معناداری با پرسشنامه ی خودکارآمدی درد مزمن و رضایت از زندگی داشت. همچنین نتایج تحلیل عاملی اکتشافی چهار عامل را شناسایی کرد و تحلیل عامل تاییدی نشان داد ساختار چهار عاملی از برازش مناسبی برخوردار است.
نتیجه‌گیری: تجربه‌ی تروما می‌تواند باعث مشکلات روانشناختی زیادی شود. نسخه‌ی ایرانی چک لیست وقایع زندگی اعتبار و روایی مطالوبی را نشان داد و می‌توان از آن به عنوان یک ابزار غربالگری کوتاه و معتبر برای سنجش تروما  استفاده کرد.