جلد 29، شماره 1 - ( 1-1401 )                   جلد 29 شماره 1 صفحات 165-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: HUMS.REC.1398.482

Samimagham H R, Hassani Azad M, Arabi M, Hooshyar D, Sheikhtaheri A, Khorrami F, et al . Comorbidites of COVID-19 in Patients with and without Diabetes. RJMS 2022; 29 (1) :153-165
سامی مقام حمیدرضا، حسنی آزاد مهدی، عربی محسن، هوشیار داریوش، شیخ طاهری عباس، خرمی فرید، و همکاران.. مقایسه عوارض کووید- 19 بین بیماران دیابتی و غیردیابتی. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (1) :153-165

دانشیار بیماری‌های غدد درون ریز و متابولیسم بالغین، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی هرمزگان، بندرعباس، ایران ، mitra.kazemijahromi@gmail.com
زمینه و هدف: کووید-۱۹ نوعی به عنوان بیماری تنفسی عفونی به یکی از مهم‌ترین چالش‌های اخیر سیستم‌های مراقبت‌های بهداشتی تبدیل شد که موجب ایجاد عوارض مختلف و در موارد شدیدتر مرگ در افراد می‌گردد. افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای از جمله دیابت، بیشتر در معرض عوارض ناشی از این بیماری هستند و نیاز به مراقبت بیشتری دارند. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه عوارض احتمالی ناشی از کووید-19در افراد دیابتی و غیردیابتی انجام شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی است روی 415 بیمار مبتلا به کووید-۱۹ در بیمارستان شهید محمدی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از فوریه تا سپتامبر 2020 انجام شد. براساس سابقه ابتلا به دیابت، بیماران به دو گروه دیابتی و غیردیابتی تقسیم شدند. اطلاعات جمعیت‌شناختی، بالینی، سبک‌ زندگی و نتایج آزمایشگاهی در افراد تعیین شد. برای مقایسه متغیرها بین افراد دیابتی و غیر دیابتی از آزمون t مستقل یا آزمون Man-Whitney U و Chi-Square یا Fisher's-Exact استفاده شد.
یافته‌ها: در افراد دیابتی، در نمونه‌های زنده در مقایسه با فوت‌شده‌ها، میانگین هموگلوبین و میزان لنفوسیت به شکل معناداری کمتر و میانگین نوتروفیل، آسپارتات آمینوترانسفراز، نیتروژن اوره خون، لاکتات دهیدروژناز و کراتینین بطور معناداری بیشتر بود. مقایسه هیچ از این متغیرها در جمعیت غیردیابتی تفاوت معناداری را نشان نداد. همچنین در بیماران دیابتی در مقایسه با گروه‌های PCR مثبت و منفی، اختلاف معناداری بین نمونه‌های بقا و مرگ وجود داشت. درمان با کورتون همچنین در بین جمعیت بیماران دیابتی به شکل معناداری منجر به تفاوت در تعداد موارد بقا و مرگ شد. مقایسه هیچ از این عوامل در جمعیت غیردیابتی تفاوت معناداری را نشان نداد.
نتیجه‌گیری: در این مطالعه، میزان مرگ‌ومیر در بیماران دیابتی به‌طور معناداری با لنفوپنی، افزایش LDH و افزایش AST و افزایشBUN  و کراتینین در مقایسه با افراد غیردیابتی مرتبط بود از این‌رو، مراقبت بیشتری در دیابتی ها مبتلا به کووید-۱۹ ضروری است.
واژه‌های کلیدی: کووید 19، دیابتی، غیر دیابتی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیماریهای عفونی