جلد 28، شماره 5 - ( 5-1400 )                   جلد 28 شماره 5 صفحات 144-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 0
Ethics code: 0
Clinical trials code: 0

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Atashgar K, Roshandel S. Monitoring the effect of temperature on the Covid 19 pandemic using profile analysis. RJMS 2021; 28 (5) :125-144
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6555-fa.html
آتشگر کریم، روشندل سعید. پایش تاثیر دمای محیط بر پاندمی کووید 19 با استفاده از تجزیه و تحلیل پروفایل. مجله علوم پزشکی رازی. 1400; 28 (5) :125-144

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6555-fa.html


، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران ، atashgar@iust.ac.ir
چکیده:   (2479 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از اولین اقداماتی که در شرایط همه‌گیری‌ یک بیماری مانند کووید-19 در جامعه صورت می‌گیرد، انجام بررسی اپیدمیولوژیک است. یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های کلیدی در ارزیابی و کنترل اپیدمی، شاخص مولد پایه ( ) است که متاثر از عوامل متفاوتی، تغییر می‌یابد. این مقاله درصدد است تا در مرحله اول یک رابطه تابعی بین شاخص مولد پایه و متغیر دما طراحی نماید، و در دومین مرحله ، نشان ‌دهد که پاندمی در یک جامعه را می‌توان با رویکرد پروفایلی بصورت اثربخشی پایش کرد.
روش کار: روش مورد استفاده برای دستیابی به اهداف این تحقیق، تجزیه و تحلیل و پایش پروفایل می‌باشد. پایش پروفایل در گروه  رویکردهای آماری قرار می‌گیرد. در این تحقیق رابطه تابعی (پروفایل) میان متغیرهای دمای محیط و شاخص مولد پایه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. همچنین در این تحقیق، به منظور دستیابی به رابطه تابعی مورد نظر، از روش‌های تجزیه و تحلیل طراحی آزمایشات نیز استفاده شده است.
یافته‌ها: در این تحقیق، علاوه بر اینکه یک پروفایل برای دو متغیر دمای محیط و شاخص مولد پایه طراحی و معرفی گردید، این تحقیق نشان داد که می‌توان پاندمی را بر اساس یک رابطه پروفایلی بصورت اثربخش کنترل کرد، و تغییرپذیری ناشی از عوامل غیرطبیعی را از تغییرپذیری ناشی از عوامل تحت کنترل، شناسایی کرد.
نتیجه‌گیری: این مقاله ضمن بررسی مدل پیشنهادی در دو فاز یک و فاز دو، پایش پروفایل پیشنهادی را برای سه بازه زمانی متفاوت در کشور ایران تجزیه و تحلیل حساسیت  کرده است. نتایج این تحلیل نشان داد که مدل کنترلی طراحی شده می‌تواند به خوبی شرایط پاندمی ویروس کووید-19 را  با استفاده از رابطه تابعی بین متغیر مستقل دمای محیط و متغیر پاسخ عدد مولد پایه ( ) پایش کند و سیگنال‌های مناسبی را از خود نشان دهد.
 
متن کامل [PDF 1577 kb]   (575 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb