جلد 28، شماره 10 - ( 10-1400 )                   جلد 28 شماره 10 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: با تایید دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا... (عج)
Ethics code: با تایید دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا... (عج)
Clinical trials code: با تایید دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا... (عج)

Rahimi M, Nowroozi M, Asad M R, hemati farsani Z. Effects of 8-week Interval and Continuous Training on Brain-Derived Neurotrophic (BDNF) and Insulin-like Growth-1 (IGF-1) in Wistar Male Rat. RJMS 2021; 28 (10) :1-11
رحیمی مصطفی، نوروزی مرضیه، اسد محمدرضا، همتی فارسانی زهرا. تاثیر تمرین تناوبی شدید و تداومی با شدت متوسط بر تغییرات سرمی عامل رشد عصبی مشتق از مغز (BDNF) و عامل رشدی شبه انسولینی (IGF1) موش‌های نر ویستار. مجله علوم پزشکی رازی. 1400; 28 (10) :1-11

استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم اجتماعی، دانشگاه اردکان، یزد، ایران ، hematyn.sport87@yahoo.com
زمینه و هدف: فعالیت بدنی فوایدی بر عملکرد شناختی دارد و برخی از شواهد نشان می­دهد که عامل رشد عصبی مشتق از مغز (BDNF) و عامل رشد شبه انسولینی-1 (IGF1) در این اثر نقش دارد، لذا هدف از پژوهش حاضر مقایسه دو نوع فعالیت ورزشی استقامتی با شدت­های مختلف بر میزان BDNF و  IGF1موش‌های نر ویستار بود.
روش کار: 32 سر موش صحرایی نر ویستار تهیه و بصورت تصادفی بر اساس وزن به چهار گروه مساوی شش­تایی تمرین تناوبی،  تمرین تداومی، گروه کنترل پایه  و گروه کنترل بدون تمرین تقسیم شدند. تمرین تناوبی شامل 4 تا 7 وهله یک دقیقه­ای تمرین دویدن با سرعت‌های بالا از 28 تا 55 متر در دقیقه و سرعت پایین از 15 تا 30 متر در دقیقه و تمرینی تداومی با سرعت 15 تا 30 متر در دقیقه و مدت زمان هر جلسه 15 تا 60 دقیقه با استفاده از تردمیل جوندگان، پنج روز در هفته به مدت هشت هفته بود. بعد از دوره تمرین سطوح در گردش خون دو عامل BDNF و IGF-1 با روش الایزا اندازه­گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده­ها و مقایسه بین گروهی از آزمون آنوای یک طرفه (one way ANOVA) و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
یافته­‌ها: یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد، مقادیر IGF-1 سرمی پس از 8 هفته، در گروه‌های تمرین ورزشی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی‌داری داشت (001/ 0P=) و مقادیر BDNF سرم، در گروه‌های تحقیق تفاوت معنی‌داری با هم نداشت (93/0P =).
نتیجه­‌گیری: می‌توان نتیجه گرفت که هشت هفته تمرین تناوبی و تداومی باعث عدم تغییر BDNF، و کاهش IGF-1 شد. بنابراین تمرینات با مدت طولانی­تر برای بهبود وضعیت شناختی پیشنهاد می­شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش