جلد 27، شماره 8 - ( 8-1399 )                   جلد 27 شماره 8 صفحات 222-209 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 0

Ghorbaninezhad S S, Janbaz Ghobadi G, Motevalli S, Mansour-ghanaei F. Investigating the relationship between contextual variables and climatic parameters with the frequency of inflammatory bowel disease (IBD) in Gilan province. RJMS 2020; 27 (8) :209-222
قربانی نژاد سیده صدیقه، جانباز قبادی غلامرضا، متولی صدرالدین، منصور قنایی فریبرز. بررسی رابطه بین متغیرهای زمینه ای و پارامترهای اقلیمی با فراوانی بیماری التهابی روده(IBD ) در استان گیلان. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27 (8) :209-222

گروه جغرافیا دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، نور، ایران ، gh_janbazghobadi@iaunour.ac.ir
چکیده:   (1929 مشاهده)
زمینه و هدف: میزان بروز بیماری التهابی روده در مناطق جغرافیائی مختلف فرق دارد. این بیماری در کشورهای صنعتی شایع­تر است. تعداد مبتلایان به این بیماری در ایران نزدیک به 10000 نفر می­باشد. در استان گیلان تعداد زیادی در حدود 3000 به این بیماری مبتلا هستند. از این رو هدف مقاله بررسی رابطه بین متغیرهای زمینه ای و فراوانی بیماری التهابی روده (IBD) در استان گیلان است.
روش کار: این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه-ای- میدانی است. حجم اطلاعات فراوانی بیماریIBD ثبت شده درمرکز تحقیقات گوارش و کبد مرکز آموزشی درمانی تحقیقاتی بیمارستان رازی رشت در استان گیلان از سال 1397-1395 بود. مشخصات دموگرافیک، شهر محل زندگی، انواع بیماری­های التهابی روده با تفکیک کولیت زخمی و کرون و جنس و عناصر اقلیمی (رطوبت، دما، فشار و بارندگی)  به عنوان متغیر مستقل و   بیماری IBD به عنوان متغیر وابسته بود. از آمار توصیفی و آزمون آماری Chi Square در سطح معناداری 5/0 p< با کاربرد نرم افزار SPSS با نسخه 21 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته‌ها: بیش­ترین آمار مبتلایان به بیماری التهابی روده-کولیت بر اساس ماه تشخیص بیماری درشهریور با  44 نفر (2/77%) و کم­ترین آن درمهر با2  نفر (100%) بوده ­است. البته ارتباط معنا داری از نظر همبستگی وجود نداشت (9/0p=). بیشترین آمار مبتلایان به کولیت مردان در تابستان   با 41 بیمار (6/21%)،کمترین آمار کولیت مردان در بهار  با 4 بیمار (1/2%)، بیش­ترین آمار مبتلایان به کولیت زنان در  تابستان  با 47 بیمار (7/24%)، کم­ترین آمار کولیت زنان در پائیز   با 7 بیمار (7/3%) می­باشد. ارتباط معناداری از نظر همبستگی وجود داشت (01/0p=). اختلاف آماری معنی داری بین ماه تولد بیماران، شهر محل زندگی بیماران و ابتلا به بیماری کرون و کولیت اولسراتیو وجود نداشت ( 05/0p<). در 6 شهر ارتباط معناداری از نظر همبستگی بین تعداد کل بیماران، بیماران مرد و بیماران زن با عناصر اقلیمی: رطوبت، دما، فشار و بارندگی وجود نداشت.
نتیجه‌گیری: در تبیین یافته ها می توان گفت؛ مطالعات انجام شده توسط دانشمندان و محققان تاثیر تغییرات جوی بر اساس فصل و ماه تولد بر واکنش‌­های طبیعی بدن را مورد تایید قرار داده است. بر این اساس هرگونه تغییرات جزئی ایجاد شده در دما، فشار و رطوبت هوا می­‌تواند سبب ایجاد تغییراتی در رفتار و شرایط جسمانی و روانی افراد شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گوارش