جلد 27 - ویژه نامه فیزیولوژی ورزش                   جلد 27 - ویژه نامه فیزیولوژی ورزش صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.GUMS.REC.1398.121
Ethics code: IR.GUMS.REC.1398.121

Bagheri Sheykhangafshe F, Abolghasemi A, Kafi Masouleh S M. Comparison of Body Image Concerns and Dark Triad Traits of Personality in Supplement and Steroidal Bodybuilders. RJMS 2020; 27 :1-14
باقری شیخانگفشه فرزین، ابوالقاسمی عباس، کافی ماسوله سید موسی. مقایسه نگرانی از تصویر بدن و رگه‌های تاریک شخصیت در بدنسازان مکملی و استروئیدی. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27 () :1-14

دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، abolghasemi1344@guilan.ac.ir
زمینه و هدف: سوء مصرف داروهای استروئیدی در سال­های اخیر به میزان قابل توجهی افزایش یافته است که طیف وسیعی از عوارض جسمانی و روان­شناختی را برای بدنسازان به همراه دارد. با توجه به اهمیت این موضوع این مطالعه با هدف مقایسه نگرانی از تصویر بدن و رگه­های تاریک شخصیت در بدنسازان مکملی و استروئیدی شهر رشت در سال 1397 انجام شده است.
روش کار: روش این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه­ای می­باشد. جامعه آماری شامل تمامی بدنسازان مکملی و استروئیدی شهر رشت در سال 1397 بود که از میان 130 ورزشکار (65 بدنساز مکملی و 65 بدنساز استروئیدی) به صورت هدفمند انتخاب شدند و به پرسش­نامه­های نگرانی از تصویر بدن لیتلتون، آکسوم و پیوری (2005) و رگه­های تاریک شخصیت جوناسون و وبستر (2010) پاسخ دادند. همچنین داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS-24 و تحلیل واریانس چند متغیره انجام شد.
یافته ­ها: نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که بین نگرانی از تصویر بدن و رگه­های تاریک شخصیت در دو گروه تفاوت معنی‌داری در سطح (01/0p<) وجود دارد. بدنسازان استروئیدی در مقایسه با بدنسازان مکملی نارضایتی از بدن (40/75)، نقص در عملکرد (27/107)، ماکیاولیسم (85/138)، خودشیفتگی (92/14) و رفتار ضداجتماعی (66/38) بیشتری از خود نشان دادند.
نتیجه ­گیری: یافته­های این پژوهش نشان داد بدنسازانی که به سمت استروئیدهای آنابولیک-آندروژنی می­روند از ظاهر عضلانی و بدنی خود رضایت نداردند، از میزان خودشیفتگی بالایی برخوردارند و همچنین به دنبال کسب قدرت و مقام به هر شیوه و روشی که شده، هستند. همچنین، با توجه به اینکه سوء مصرف این مواد عوارض جسمانی و روان­شناختی زیادی را برای بدنسازان به همراه دارد؛ به مربیان و روان­شناسان ورزشی پیشنهاد می­گردد با نظارت بیشتر از آسیب­های پیش­رو به میزان قابل توجهی بکاهند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش