جلد 26، شماره 6 - ( 6-1398 )                   جلد 26 شماره 6 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dastghir S, Karimi J. The relationship between body Image cognitive fusion, body image psychological inflexibility, meaning in life and mindfulness with body dysmorphic disorder in female Students.. RJMS 2019; 26 (6) :1-12
دستگیر سارا، کریمی جواد. رابطه‌ی بین هم آمیزی شناختی تصویربدن، انعطاف‌ناپذیری روان‌شناختی تصویر بدن، معنا در زندگی و ذهن آگاهی با اختلال بدشکلی بدن در دانش‌آموزان دختر. مجله علوم پزشکی رازی. 1398; 26 (6) :1-12

دانشگاه ملایر، ملایر، ایران ، j.karimi@malayeru.ac.ir
زمینه و هدف: اختلال بدشکلی بدن، یکی از اختلالات شایع دوران نوجوانی می‌باشد که به صورت اشتغال ذهنی با نقص تخیلی یا تحریف مبالغه‌آمیز یک عیب خفیف و جزئی در ظاهر جسمانی تعریف می‌شود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هم آمیزی شناختی تصویربدن، انعطاف‌ناپذیری روان‌شناختی تصویر بدن، معنا در زندگی و ذهن آگاهی با اختلال بدشکلی بدن در بین دختران دبیرستانی شهر خرم‌آباد بود.
روش کار: این پژوهش از نوع همبستگی بود و جامعه آماری این تحقیق کلیه دانش‌آموزان دختر مقطع متوسطه دوم در سال تحصیلی 96-1395 در شهر خرم‌آباد بود که از بین آنان تعداد 364 نفر به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع‌اوری اطلاعات شامل: مقیاس اصلاح شده اختلال وسواس فکری-عملی ییل-بروان برای اختلال بدشکلی بدن، پرسش‌نامه هم‌آمیزی شناختی-تصویر بدن(CFQ-BI)، پرسشنامه انعطاف‌ناپذیری روان‌شناختی تصویر بدن(BIPIS)، مقیاس زندگی ارزش‌محو (ELS) و پرسشنامه پرسشنامه ذهن آگاهی (MAAS) بود. اطلاعات جمع‌آوری شده با استفاده از نرم افزار 22SPSS  و آزمون‌های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغییری به روش گام به گام استفاده گردید.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین هم آمیزی شناختی تصویربدن، انعطاف‌ناپذیری روان‌شناختی تصویر بدن، معنا در زندگی و ذهن آگاهی با اختلال بدشکلی بدن رابطه معنادار آماری وجود داشت (05/0p< ). همچنین یافته‌ها نشان داد که متغیرهای هم‌آمیزی شناختی تصویر بدن، انعطاف‌ناپذیری روان‌شناختی تصویر بدن، معنا در زندگی و ذهن آگاهی نقش معنی‌داری در پیش‌بینی اختلال بدشکلی بدن دانش‌آموزان دختر داشت، این چهار متغییر 7/85 درصد از تغییرات اختلال بدشکلی بدن را پیش‌بینی کرد.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش هم آمیزی شناختی تصویربدن، انعطاف‌ناپذیری روان‌شناختی تصویر بدن، معنا در زندگی و ذهن آگاهی توان پیش‌بینی اختلال بدشکلی بدن را دارا هستند و در درمان اختلال بدشکی بدن باید مورد توجه قرار گیرند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روان‌پزشکی

فهرست منابع
1. 1. Enander J, Ivanov VZ, Mataix-Cols D, Kuja-Halkola R, Ljotsson B, Lundstrom S, et al. Prevalence and heritability of body dysmorphic symptoms in adolescents and young adults: a population-based nationwide twin study. Psychol Med. 2018 Feb 28:1-8. PubMed PMID: 29486813.
2. 2. Association AP. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5®): American Psychiatric Pub; 2013.
3. 3. Phillips KA, Menard W, Fay C, Pagano ME. Psychosocial functioning and quality of life in body dysmorphic disorder. Comprehensive Psychiatry. 2005 2005/07/01/;46(4):254-60.
4. 4. Phillips KA, Menard W, Fay C, Weisberg R. Demographic Characteristics, Phenomenology, Comorbidity, and Family History in 200 Individuals With Body Dysmorphic Disorder. Psychosomatics. 2005;46(4):317-25.