جلد 27، شماره 4 - ( 4-1399 )                   جلد 27 شماره 4 صفحات 14-3 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nazarpour D, Heydarnia A, Pouryahya S M, Davarniya R. The effect of group couple therapy based on the imago relationship therapy on improving marital relationship quality among couples. RJMS 2020; 27 (4) :3-14
نظرپور داود، حیدرنیا احمد، پور یحیی سید مصطفی، داورنیا رضا. تاثیر زوج درمانی گروهی به شیوه تصویرسازی ارتباطی (ایماگو تراپی) بر بهبود کیفیت روابط زناشویی زوج ها. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27 (4) :3-14

دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، rezadavarniya@yahoo.com
زمینه و هدف: رویکرد تصویرسازی ارتباطی یک نظریه و شیوه درمانی در مورد همسریابی، ازدواج و فرایند شکل گیری تعارضات زناشویی است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر زوج درمانی گروهی به شیوه تصویر سازی ارتباطی (ایماگوتراپی) بر بهبود کیفیت روابط زناشویی زوج­ها انجام شد.
روش کار: این مطالعه به شیوه نیمه آزمایشی و با بهره‌گیری از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش زوج­هایی بودند که به مرکز مشاوره و خدمات روان شناختی راستین در شهر گرگان در نیمه دوم سال 1396 مراجعه نموده بودند. نمونه این مطالعه 16 زوج بودند که به شیوه در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل ( هرکدام 8 زوج) جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده­ها پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست بود. جلسات زوج درمانی به شیوه تصویرسازی ارتباطی برای زوجین گروه آزمایش در 8 جلسه 120 دقیقه­­ای به شیوه گروهی اجرا شد، اما گروه کنترل مداخله­ای دریافت نکردند. داده­ها توسط آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSSV24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته­ ها:نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین گروه آزمایشی و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت که نشان دهنده اثربخشی زوج درمانی به شیوه تصویر سازی ارتباطی در بهبود کیفیت روابط زناشویی زوج­های گروه تحت مداخله است (65/72= F و 01/0p<).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش توصیه می­شود، مشاوران و درمانگران خانواده از این مدل درمانی جهت حل تعارضات زناشویی زوج­ها و بهبود روابط در خانواده استفاده نمایند.