جلد 25، شماره 11 - ( 11-1397 )                   جلد 25 شماره 11 صفحات 117-108 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadeghi Shermeh A, Delbandi A A, Tabarsi P, Mortaz E, Khoshmirsafa M, Bolouri M R, et al . Investigating clinical and laboratory findings in patients with drug-resistant and drug-sensitive tuberculosis in Masih Daneshvari Hospital. RJMS 2019; 25 (11) :108-117
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5387-fa.html
صادقی عاطفه، دلبندی علی اکبر، طبرسی پیام، مرتاض اسماعیل، خوش میرصفا مجید، بلوری محمدرضا، و همکاران.. بررسی یافته‌های بالینی و آزمایشگاهی در بیماران مبتلا به سل مقاوم و حساس به دارو بستری در بیمارستان مسیح دانشوری. مجله علوم پزشکی رازی. 1397; 25 (11) :108-117

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5387-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، M_shekarabi@yahoo.com
چکیده:   (3813 مشاهده)
زمینه و هدف: علی­رغم درمان­پذیر بودن بیماری سل (Tuberculosis-TB)، این بیماری همچنان جزو 10 عامل اصلی مرگ و میر در جهان به حساب می­آید. در دهه ­اخیر یکی از عوامل نگران­کننده در درمان بیماری سل، ظهور گونه­های مقاوم به داروهای ضد سل (Drug Resistant-Tuberculosis-DR-TB) است. از این رو مطالعه حاضر به بررسی عوامل اپیدمیولوژیک، یافته­های آزمایشگاهی و بالینی تأثیرگذار بر ابتلا به سل و به ویژه انواع مقاوم به داروی آن پرداخته است.
 روش کار: در مطالعه مورد-شاهدی حاضر یافته­های بالینی و آزمایشگاهی 67 بیمار مبتلا به سل حساس به دارو (DS-TB)، 20 بیمار مبتلا به DR-TB بستری در بخش سل بیمارستان مسیح دانشوری طی مدت یک سال (95-94) و 30 فرد سالم به عنوان کنترل، جمع­آوری شد. بیماری تمامی بیماران مسلول وارد شده در مطالعه بر اساس شرح حال بالینی، معاینات فیزیکی، نتایج آزمایش‌‌ها و یافته­های رادیولوژیکی توسط متخصص عفونی تأیید شد و بیماران مسلول بر اساس چگونگی پاسخ به دارو به دو گروه DS-TB و DR-TB تقسیم‌بندی شدند. آنالیز آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS انجام شد.
یافته­ ها: بروز سل مقاوم به دارو با عوامل مختلفی ازجمله سابقه درمان درگذشته و تماس با مسلول در ارتباط است. همچنین از نظر یافته­های آزمایشگاهی نیز تفاوت معناداری بین سه گروه مورد از نظر سرعت رسوب­گذاری گلبول­های قرمز (ESR)، مقادیر پروتئین واکنشگر C (CRP) و آنزیم آدنوزین دآمیناز (ADA) وجود دارد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج حاصل، پیشنهاد می­شود در بیمارانی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به انواع مقاوم به داروی سل (بیماران با سطح سواد پایین، دارای سابقه مصرف دارو در گذشته و غیره) هستند، درمان با دقت و حساسیت بیشتری دنبال شود. همچنین توجه به تفاوت­های موجود در یافته­های بالینی و آزمایشگاهی دو گروه حساس و مقاوم به دارو نیز ممکن است در تشخیص بهنگام و درمان بهتر این بیماری کمک‌کننده باشد.
 
متن کامل [PDF 1080 kb]   (1294 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی‌شناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb