Sadeghi Shermeh A, Delbandi A A, Tabarsi P, Mortaz E, Khoshmirsafa M, Bolouri M R, et al . Investigating clinical and laboratory findings in patients with drug-resistant and drug-sensitive tuberculosis in Masih Daneshvari Hospital. RJMS 2019; 25 (11) :108-117
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5387-fa.html
صادقی عاطفه، دلبندی علی اکبر، طبرسی پیام، مرتاض اسماعیل، خوش میرصفا مجید، بلوری محمدرضا، و همکاران.. بررسی یافتههای بالینی و آزمایشگاهی در بیماران مبتلا به سل مقاوم و حساس به دارو بستری در بیمارستان مسیح دانشوری. مجله علوم پزشکی رازی. 1397; 25 (11) :108-117
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5387-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، M_shekarabi@yahoo.com
چکیده: (3813 مشاهده)
زمینه و هدف: علیرغم درمانپذیر بودن بیماری سل (Tuberculosis-TB)، این بیماری همچنان جزو 10 عامل اصلی مرگ و میر در جهان به حساب میآید. در دهه اخیر یکی از عوامل نگرانکننده در درمان بیماری سل، ظهور گونههای مقاوم به داروهای ضد سل (Drug Resistant-Tuberculosis-DR-TB) است. از این رو مطالعه حاضر به بررسی عوامل اپیدمیولوژیک، یافتههای آزمایشگاهی و بالینی تأثیرگذار بر ابتلا به سل و به ویژه انواع مقاوم به داروی آن پرداخته است.
روش کار: در مطالعه مورد-شاهدی حاضر یافتههای بالینی و آزمایشگاهی 67 بیمار مبتلا به سل حساس به دارو (DS-TB)، 20 بیمار مبتلا به DR-TB بستری در بخش سل بیمارستان مسیح دانشوری طی مدت یک سال (95-94) و 30 فرد سالم به عنوان کنترل، جمعآوری شد. بیماری تمامی بیماران مسلول وارد شده در مطالعه بر اساس شرح حال بالینی، معاینات فیزیکی، نتایج آزمایشها و یافتههای رادیولوژیکی توسط متخصص عفونی تأیید شد و بیماران مسلول بر اساس چگونگی پاسخ به دارو به دو گروه DS-TB و DR-TB تقسیمبندی شدند. آنالیز آماری با استفاده از نرمافزار SPSS انجام شد.
یافته ها: بروز سل مقاوم به دارو با عوامل مختلفی ازجمله سابقه درمان درگذشته و تماس با مسلول در ارتباط است. همچنین از نظر یافتههای آزمایشگاهی نیز تفاوت معناداری بین سه گروه مورد از نظر سرعت رسوبگذاری گلبولهای قرمز (ESR)، مقادیر پروتئین واکنشگر C (CRP) و آنزیم آدنوزین دآمیناز (ADA) وجود دارد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل، پیشنهاد میشود در بیمارانی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به انواع مقاوم به داروی سل (بیماران با سطح سواد پایین، دارای سابقه مصرف دارو در گذشته و غیره) هستند، درمان با دقت و حساسیت بیشتری دنبال شود. همچنین توجه به تفاوتهای موجود در یافتههای بالینی و آزمایشگاهی دو گروه حساس و مقاوم به دارو نیز ممکن است در تشخیص بهنگام و درمان بهتر این بیماری کمککننده باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنیشناسی