زمینه و هدف: التهاب به عنوان پاسخ بدن به عوامل بیماری زاست که در پاسخ به فعالیت ورزشی نیز اتفاق میافتد. تحقیقات گذشته حاکی از نقش کاهنده روغن ماهی بر کاهش التهاب در بیماران بودهاند اما تاکنون تحقیق زیادی در رابطه با نقش التهاب بر تغییرات سطوح التهاب در افراد سالم و در پاسخ به فعالیت به همراه سنجش تغییرات در عملکرد عضلانی انجام نشده است.
روش کار: تحقیق حاضر از نوع مطالعات تجربی بوده و برای این منظور از 16 مرد سالم (سن: 64/2 ± 90/26 سال، وزن 42/10±33/78 کیلوگرم، درصد چربی 46/5±4/18 درصد) به عنوان آزمودنی استفاده شد که در دو گروه روغن ذرت (7 نفر) و روغن ماهی (9 نفر) استفاده گردید که آزمودنیها برای مدت 4 هفته اقدام به مصرف مکمل به میزان 6 گرم در روز نمودند و پاسخ آنان به آزمون بروس تعدیل شده تا سطح واماندگی قبل و بعد از مصرف مکمل ارزیابی گردید. در پاسخ به مکمل دهی سطوح فاکتور کشنده توموری (TNF-α)، اینترلوکین 10 (IL-10)، کورتیزول بزاقی و حداکثر انقباض ارادی (MVC) اندازه گیری گردید. برای اندازه گیری فاکتورهای خونی و بزاقی از روش الایزا و برای ارزیابیهای آماری از نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده گردید. سطح معناداری نیز معادل 05/0P< در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج تحقیق حاضر حاکی از آن بود که روغن ماهی باعث کاهش سطوح پایه مقادیر TNF-α و IL-10 و افزایش در مقادیر پایه MVC میشود (05/0P<). همچنین، تفاوت معناداری میان تغییرات دو گروه در پاسخ به مکمل دهی و فعالیت در مقادیر IL-10 (017/0P=، 17/9F=) و MVC (046/0P=، 79/4F=) مشاهده شد (05/0P<).
نتیجهگیری: مجموعاً به نظر میرسد که مکمل دهی روغن ماهی باعث کاهش کلی سطح التهاب به همراه افزایش سطح عملکرد عضلانی میشود، هرچند مسیر دقیق سلولی ملکولی آن نیاز به بررسی بیشتری دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |