زمینه و هدف: روند رو به رشد سرطان روده بزرگ در سالهای اخیر، لزوم اتکا به شیوههای مطمئن و جدید را برای شناسایی و کنترل این بیماری بیشتر آشکار میکند. داده کاوی یکی از این روشهاست که از مهمترین کاربردهای آن، کشف الگوهای پنهان مابین دادههای بیماران در پایگاه دادههای بزرگ است. در این مطالعه، به بررسی و کشف الگوهای ناشناخته در یک مجموعه داده واقعی سرطان روده بزرگ پرداخته میشود.
روش کار: در این تحقیق مجموعه دادههای مربوط به 400 بیمار سرطان کولورکتال شامل 42 ویژگی مورد بررسی قرار گرفته است. این اطلاعات از طریق مرکز تحقیقات کولورکتال دانشگاه علوم پزشکی شیراز بین سالهای 1387 تا 1395 جمعآوری شده است. پس از انجام مراحل پیش پردازش، از طریق الگوریتم Fp-Growth روابط پنهان بین ویژگیهای این دادهها کشف شده است.
یافتهها: با استفاده از الگوریتم فوقالذکر و کشف ارتباط میان بعضی از ویژگیها، قوانینی حاصل شد که به پیشنهاد پزشک متخصص و اهمیت ویژگیها، این قوانین در هفت گروه مورد بررسی قرار گرفتهاند.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از بررسی قوانین نشان میدهد که مرحله پاتالوژیک و سن بیمار دارای اثر معنادار در نرخ بقاء بیماران داشتهاند. همچنین درصد ابتلای زنان و مردان به سرطان رکتال بیش از کلون میباشد و جنسیت در بقای بیمار تأثیری ندارد. از نتایج دیگر حاصل از بررسی این دیتاست میتوان به عدم وجود رابطه معنادار بین مرحله پاتالوژیک بیمار و اطلاعات دموگرافیک اشاره کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |