زمینه و هدف: یکی از مهمترین جوانب تغییر در عادات غذایی مصرف بیش از حد غذاهای سرشار از نمک میباشد. در مورد تاثیرات سدیم بر متابولیسم استخوان نتایج مطالعات متناقض است و پاسخ قطعی به این سوال که آیا رژیم محدود در سدیم میتواند با کاهش بروز پوکی استخوان همراه باشد وجود ندارد. آنچه ضرورت طراحی این مطالعه را بیش از پیش تقویت میکند عدم وجود یافتههایی با رویکرد بررسی تاثیرات سدیم بر استخوان در ایران میباشد.
روش کار: مطالعه حاضر، یک بررسی مقطعی بر روی 185 کارمند زن بازنشسته آموزش و پرورش در سنین 45 تا 70 سال است. میزان دریافت سدیم در قالب دو یادآمد 24 ساعته خوراک و یک نمونه ادرار 12 ساعته مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی سلامت استخوان شاخص ORAI برای هر فرد محاسبه گردید. سطوح کلسیم، فسفر، پتاسیم و سدیم در ادرار و میزان ویتامین D و PTH در نمونه سرم مورد اندازه گیری قرار گرفت. به منظور بررسی ارتباط سدیم با شاخصهای آزمایشگاهی از آزمون ANOVA استفاده گردید.
یافتهها: با افزایش میزان سدیم ادرار، میزان دفع کلسیم و پتاسیم ادراری افزایش نشان داد به ترتیب (003/0=p) و (001/0>p). تغیرات میزان سدیم ادراری در افراد حاضر دو گروه ORAI (دسته بندی براساس امتیاز) معنا دار نبود (933/0=p).
نتیجهگیری: در این مطالعه افزایش دریافت سدیم علی رغم اینکه افزایش میزان دفع کلسیم و پتاسیم ادراری را به همراه دارد، اما ارتباطی را با شاخص ORAI نشان نمیدهد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |