جلد 22، شماره 131 - ( 2-1394 )                   جلد 22 شماره 131 صفحات 79-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ali Akbari Khoei R, Bakhshi E, Azarkeivan A, Biglarian A. Application of cure models in survival analysis of thalassemia major disease. RJMS 2015; 22 (131) :71-79
علی اکبر خویی رضا، بخشی عنایت الله، آذرکیوان آزیتا، بیگلریان اکبر. کاربرد مدل‌های شفایافته در تحلیل بقای بیماری تالاسمی ماژور. مجله علوم پزشکی رازی. 1394; 22 (131) :71-79

دانشگاه علوم بهزیستی و توان‌بخشی، تهران، ایران ، ). abiglarian@uswr.ac.ir

زمینه و هدف: شناسایی عوامل موثر در بقای کوتاه مدت و بلند مدت بیماران، یکی از دغدغه‌های مهم جامعه پزشکی می‌باشد. با تعیین عوامل خطر و نیز عوامل سلامت در یک بیماری می‌توان اطلاعات با ارزشی کسب نمود. در برخی از موارد، مانند وقتی که مشاهدات سانسور شده زیاد باشند، به‌کارگیری مدل‌های استاندارد بقاء برای تجزیه و تحلیل ممکن است باعث عدم دستیابی به برخی از اطلاعات شود. هدف این مطالعه به کارگیری مدل‌های شفایافته در تعیین عوامل خطر و نیز عوامل موثر بر سلامت بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور می‌باشد.

روش کار: در این مطالعه گذشته نگر از اطلاعات 296 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور که در طی سال‌های 1373 تا بهار سال1392 به کلینیک ظفر در شهر تهران مراجعه کرده بودند؛ استفاده شد. مقایسه مقادیر ملاک اطلاع آکاییکه (Akaike) بین مدل‌ها برای تعیین بهترین مدل، مبنا قرار گرفت. تجزیه و تحلیل این داده‌ها با استفاده از نرم افزارهای  Stata نسخه 12 و R نسخه 2-0-3 انجام شد.

یافته‌ها: میانگین سن بیماران 1/29 سال با انحراف معیار 47/0 سال بود. 153 نفر از بیماران (7/51%) زن بودند. کمترین مقدار ملاک آکاییکه برای مدل شفایافته ناآمیخته لوگ - نرمال با تابع ربط لجیت به دست آمد.

نتیجه­گیری: با توجه به نتایج، مدل شفایافته ناآمیخته لوگ- نرمال به عنوان بهترین مدل برای تعیین عوامل خطر بیماری تالاسمی ماژور انتخاب می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آمار زیستی