زمینه و هدف: مطالعه روند باروری طی سالهای 1355 تا 1390 حاکی از تحولات چشمگیر باروری در دهههای اخیر است. نتایج مطالعات انجام شده در زمینه باوری نشاندهنده همگرا شدن ایدهآلهای افراد با رفتار باروری میباشد. ایدهآلها مبنای عمل افراد جامعه قرار میگیرند و رفتار افراد را شکل میدهند. هدف از مطالعه اخیر تبیینی از باروری ایدهآل زنان میباشد.
روش کار: روش تحقیق حاضر پیمایشی میباشد. جمعآوری دادهها نیز از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته است. جامعه آماری شامل زنان 15 تا 49 ساله ازدواج کردهی شهر نسیم شهر میباشد که از این میان 304 نفر بهصورت نمونه خوشهای چند مرحله در اسفندماه 1393 مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشاندهنده آن است که با کنترل سایر متغیرها نیاز عاطفی به فرزند برای سنین بالاتر بیشترین تأثیر را بر باروری ایدهآل زنان مورد مطالعه دارد حتی اثرگذاری برخی دیگر از متغیرها که در تحلیل دومتغیره معنادار بودند نیز از طریق این متغیر صورت میپذیرد. متغیرهای، استقلال تصمیمگیری، نگرش به هزینههای اقتصادی فرزندان و تحصیلات شوهر از دیگر متغیرهایی بودند که با کنترل سایر متغیرها معناداری خود را حفظ نمودند. در مجموع متغیرهای مستقل توانستند 20 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند.
نتیجه گیری: درصورتیکه سیاستگذاران بخواهند در راستای مداخله در باروری در جهت تعدیل آن عمل کنند باید زمینه اقتصادی مناسب را برای خانوادهها فراهم کنند. نیاز عاطفی به فرزند از بین نمیرود اگرچه توالی فرزندان بیشتر بر اساس تغییرات اقتصادی و اجتماعی کاهش یابد و این خود زمینه تداوم باروری و جلوگیری از کاهش بیشتر آن است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |