جلد 22، شماره 141 - ( 12-1394 )                   جلد 22 شماره 141 صفحات 69-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

dorahaki A. Determinants of women’s ideal fertility: study of women 15 to 49 year old in Nasimshar city in 2015. RJMS 2016; 22 (141) :59-69
دراهکی احمد. عوامل تعیین‌کننده باروری ایده‌آل زنان: مطالعه باروری ایده‌آل زنان 15 تا 49 ساله دارای همسر شهر نسیم شهر در سال 1393. مجله علوم پزشکی رازی. 1394; 22 (141) :59-69

دانشگاه تهران ، adorahaki@ut.ac.ir

زمینه و هدف: مطالعه روند باروری طی سال‌های 1355 تا 1390 حاکی از تحولات چشمگیر باروری در دهه‌های اخیر است. نتایج مطالعات انجام شده در زمینه باوری نشان‌دهنده همگرا شدن ایده­آل­های افراد با رفتار باروری می­­باشد. ایده­آل­ها مبنای عمل افراد جامعه قرار می­گیرند و رفتار افراد را شکل می­دهند. هدف از مطالعه اخیر تبیینی از باروری ایده­آل زنان می­باشد.

روش کار: روش تحقیق حاضر پیمایشی می­باشد. جمع­آوری داده­ها نیز از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته است. جامعه آماری شامل زنان 15 تا 49 ساله ازدواج کرده­ی شهر نسیم شهر می­باشد که از این میان 304 نفر به‌صورت نمونه­ خوشه­ای چند مرحله در اسفندماه 1393 مورد مطالعه قرار گرفتند.

یافته­ ها: نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان‌دهنده آن است که با کنترل سایر متغیرها نیاز عاطفی به فرزند برای سنین بالاتر بیشترین تأثیر را بر باروری ایده­آل زنان مورد مطالعه دارد حتی اثرگذاری برخی دیگر از متغیرها که در تحلیل دومتغیره معنادار بودند نیز از طریق این متغیر صورت می­پذیرد. متغیرهای، استقلال تصمیم­گیری، نگرش به هزینه­های اقتصادی فرزندان و تحصیلات شوهر از دیگر متغیرهایی بودند که با کنترل سایر متغیرها معناداری خود را حفظ نمودند. در مجموع متغیرهای مستقل توانستند 20 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند.

نتیجه ­گیری: درصورتی‌که سیاست‌گذاران بخواهند در راستای مداخله در باروری در جهت تعدیل آن عمل کنند باید زمینه اقتصادی مناسب را برای خانواده­­ها فراهم کنند. نیاز عاطفی به فرزند از بین نمی­رود اگرچه توالی فرزندان بیشتر بر اساس تغییرات اقتصادی و اجتماعی کاهش یابد و این خود زمینه تداوم باروری و جلوگیری از کاهش بیشتر آن است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پزشکی اجتماعی