زمینه و هدف: مصرف کربوهیدراتها همراه با دریافت کالری بیش از حد سبب ابتلا به چاقی میشود. در طب امروزی توجه زیادی به استفاده از گیاهان دارویی در درمان این بیماری شدهاست. کلپوره دارای اثرات هیپوگلیسمیک، هیپولیپیدمیک و آنتیاکسیدانی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر عصاره اتیلاستات این گیاه که دارای خاصیت محافظتی بر کبد و آنتیاکسیدانی قوی میباشد، برپارامترهای چاقی موشهای تغذیه شده با جیره غنی از سوکروز است.
روشکار: در این مطالعه تجربی، تعداد 30 سر موش صحرایی نر در محدوده وزنی 20 ± 180 گرم انتخاب شد و در 4 گروه شش تایی تیمار و یک گروه کنترل، به مدت 10 هفته با جیره حاوی 50 درصد سوکروز تغذیه شدند. در پایان هفته هشتم، 3 گروه تیمار روزانه mg/ kg 50، 100و 200 از عصاره اتیلاستاتی گیاه کلپوره را به مدت دو هفته از طریق خوراکی دریافت میکردند. یک گروه به عنوان گروه شاهد هیچ عصارهای دریافت نمیکرد. پس از 10 هفته پرورش، موشها آسانکشی شده و پارامترهای وزنی مورد ارزیابی قرارگرفت. در بررسی و تحلیل آماری از نرم افزار آماری SPSS و آزمون آماری ANOVA استفاده گردید . نتایج به صورت میانگین و انحراف معیار محاسبه شده و با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه مقایسه شده و مقادیر P کوچکتر از 05/0 معنی دار تلقی گردید.
یافتهها: مطابق نتایج میزان دریافت غذا و انرژی در گروه کنترل نسبت به سایر گروهها به ترتیب افزایش و کاهش یافت. هم چنین وزن بدن و قلب و میزان چربیهای محوطه بطنی و هم چنین میزان هورمون لپتین در گروه شاهد در مقایسه با سایر گروهها افزایش قابل ملاحظهای یافتهاست.از سوی دیگر مصرف عصاره اتیلاستاتی گیاه کلپوره با یک روند تقریبا وابسته به دوز سبب کاهش قابل ملاحظه پارامترهای چاقی نظیر وزن، چربیهای محوطه بطنی، وزن قلب و میزان هورمون لپتین گردید.
نتیجهگیری: این پژوهش نشان داد که مصرف عصاره در دو دوز بالا به مدت 2 هفته سبب کاهش پارامترهای چاقی میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |