سوء تغذیه، کودکان زیادی را در سرتاسر جهان گرفتار کرده است و با توجه به رشد جمعیت به نظر میرسد روند آن رو به افزایش باشد. برای رسیدن به هدف ارتقای سلامت کودکان، باید وضعیت تغذیه آنها مشخص شود و عوامل خطر آن شناسایی گردد.
در این مطالعه فراوانی سوء تغذیه و عوامل خطر آن در کودکان زیر 5 سال شهرستان کرج مورد بررسی قرار گرفت. طی یک مطالعه Cross-sectional، 600 کودک زیر 5 سال به روش Multistage random sampling از سطح شهرستان کرج و از طریق مصاحبه، پرسشنامه و مراجعه خانه به خانه مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمعآوری دادهها، پرسشنامه، ترازو و قدسنج بود. در این بررسی متغیرهای دموگرافیک، آنتروپومتریک، بهداشتی و ایمونیزاسیون سرخک اندازهگیری شدند. دادهها توسط نرمافزار SPSS9 و Epi ver 6 تجزیه و تحلیل شد و با منحنی National Center for Health Statistic(NCHS) مقایسه گردید.
از بین کودکان بررسی شده، 9/13%، 3/20% و 9/4% به ترتیب دچار کم وزنی، کوتاهی قد و لاغری متوسط و شدید بودند. 7/49% کودکان دختر و 3/50% از آنها پسر بودند و کم وزنی در دختران بیش از پسران بود. تحصیلات زیر دیپلم مادر، وزن کمتر از 5/2 کیلوگرم در زمان تولد، فاصله کمتر از 3 سال با کودک قبلی و نوع تغذیه غیر از شیر مادر و شغل خانهداری مادر، در کودکان مبتلا به سوء تغذیه بیش از کودکان بدون سوء تغذیه بود.
در این مطالعه مهمترین عوامل خطر ایجاد کننده سوء تغذیه با اختلاف معنیدار، وزن کم زمان تولد (کمتر از 5/2 کیلوگرم)، فاصله کمتر از 3 سال با تولد قبلی، شهرنشینی و تحصیلات زیر دیپلم مادر شناخته شدند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |