Research code: 01
Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1403.275
Clinical trials code: 01
استادیار، گروه جامعه شناسی، واحد دهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی، دهاقان، ایران ، hejazinaser@yahoo.com
چکیده: (353 مشاهده)
زمینه و هدف: بحران ویروس کرونا وضعیتی خطرناک و ناپایدار برای جامعه و دولتها ایجاد کرد و باعث بوجود آمدن وضعیتی شده است که برای مقابله با آن اقدامات اساسی نیازمند بود. این تحقیق با هدف بررسی بررسی پارامترهای مختلف اجتماعـی ناشی از تغییـرات حاصـل از بحـران کرونـا در ایران انجام شد.
روش کار: روش تحقیق از نوع مطالعات کیفی و به روش دلفی انجام گردید. در این پژوهش 20 نفر از متخصصان حوزههای مربوط به پدیده کرونا و فاصله گذاری اجتماعی به روش گلوله برفی شناسایی شدند، با آنها مصاحبه انجام شد و از طریق بیان تجربیاتشان، مؤلفههای تأثیرگذار پدیده فاصلهگذاری اجتماعی و تاثیر آن در جنبههای مختلف و تغییر در ساختار اجتماعی مشخص گردید. ابزار این تحقیق پرسشنامه بود که از طریق تکنیک دلفی طی چهار مرحله صورت گرفت، جهت طبقهبندی موارد آماری و اجماع کلی و پایایی از نرمافزارهای Spss استفاده شد.
یافتهها: پس از تحلیل دادههای کیفی پنج مضمون اصلی که عبارتند از: فرهنگ عمومی، زیست اجتماعی، رسانههای نوین ارتباطی، ساختار خانواده، طبقات اجتماعی ارائه شد. هر کدام از این مضامین دارای زیر مقولات متعددی بودند از جمله این مقولات میتوان به انفجار اطلاعات و دانش، دیجیتالی شدن مظاعف، افزایش تقاضای اجتماعی در ساختارهای اقتصادی و سیاسی، بازاندیشی در نظام فرهنگی حاکم بر جامعه و نقش اعتماد و سرمایه اجتماعی میان دولت و ملت اشاره کرد.
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که فاصلهگذاری اجتماعی ناشی از ویروس کرونا علیرغم هزینههای مادی و معنوی بسیاری که بر جامعه تحمیل کرد، فرصتی مناسب برای بازنگری و بازاندیشی در ساختارهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و فرهنگی را فراهم نموده و زندگی افراد را در جامعه با تحولات عظیم مواجه کرده است که اثرات آن در سالهای بعد و دوران پساکرونا نیز باقی خواهد ماند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی