Research code: 0
Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1403.113
Clinical trials code: 0
دانشیار، گروه روانشناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران ، Zarghamhajebi@gmail.com
چکیده: (443 مشاهده)
زمینه و هدف: هر چند پژوهشهایی ویژگیهای رشد هویت "من" در نوجوانان را بررسی میکند، ولی تحقیقات اندکی الگوهای رشد هویت "من" و رابطه آن را با عوامل مختلف فردی و محیطی که از لحاظ نظری برای رشد هویت مهم هستند، نشان داده است. لذا هدف اصلی این پژوهش، تبیین رابطه بین کیفیت دلبستگی با هویت من در نوجوانان بود.
روش کار: این پژوهش از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری دادهها از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تمامی دانشآموزان دوره متوسطه دوم شهر قم مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که تعداد آنها 7809 نفر (4148 دختر و3661 پسر) بود و تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 366 نفر بدست آمد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه گسترشیافته عینی پایگاه هویت (ویرایش دوم)، پرسشنامه دلبستگی نوجوانان به والدین و همسالان. روابط زوجی متغیرها با آزمون همبستگی پیرسون ارزیابی شد و مدل مفهومی پژوهش با آزمون تحلیل مسیر در نرمافزار ایموس آزمون شد.
یافته ها: یافتههای پژوهش نشان داد بین کیفیت دلبستگی با سبک هویت زودرس در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معنیداری وجود داشت. رابطه بین کیفیت دلبستگی با سبک هویت زودرس، همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت.
نتیجه گیری: به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که رابطه بین کیفیت دلبستگی و هویت من در نوجوانان میتواند به در درک این چالشها و ایجاد مداخلات مؤثرتر برای حمایت از نوجوانان در این دوره حساس رشد کمک کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی