Research code: 115200621168611400162528717
Ethics code: IR.IAU.K.REC.1401.084
Clinical trials code: A-10-7670-1
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج ، btajeri@yahoo.com
چکیده: (331 مشاهده)
زمینه و هدف: آلوپسی آرهآتا بیماری ژنتیکی پیچیده دارای سیستم ایمنی است که فولیکولهای مو آناژن را هدف قرار میدهد. شیوع اختلالات روانی به ویژه اختلالات خلقی و اضطرابی در این بیماران بهطور معناداری از سایر افراد بیشتر است. لذا این پژوهش با هدف مقایسه اثر بخشی درمان فراشناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی و میزان کورتیزول خون در بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا انجام شد.
روش کار: این پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و گروه کنترل با پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی مبتلایان به آلوپسی آرهآتا مراجعهکننده به درمانگاه های تخصصی پوستوموی شهرتهران و انجمن آلوپسی ایران در سال 1401 بود، که با روش نمونهگیری هدفمند تعداد 46 نفر انتخاب و بهشیوه انتصاب تصادفی در سه گروه ( دو گروه 15 نفره و یک گروه 16نفره) گمارش شدند. برای گردآوری اطلاعات علاوه بر چکلیست اطلاعات جمعیتشناختی-فرم محقق ساخته، از پرسشنامه افسردگی بک و آزمایشات بالینی سنجش کورتیزول خون استفاده شد. مداخلات درمانی طی 9 جلسه 90 دقیقهای برای گروههای آزمایش اعمال شد. دادهها توسط نرم افزار آماری SPSS و تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: درمان فراشناختی و شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی باعث کاهش میانگین نمرات افسردگی(001/0=p) و میزان کورتیزول خون(012/0=p)در مبتلایان به آلوپسی آرهاتا شد (05/0>P). تفاوت اثر دو شیوه درمانی بر افسردگی (031/0=p) معنادار بود، به طوری که درمان فراشناختی در مقایسه با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی افسردگی را بیشتر کاهش داد؛ اما تفاوت اثر دو درمان بر میزان کورتیزول خون معنادار نبود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که درمان فراشناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش افسردگی و میزان کورتیزول خون در بیماران مبتلا به آلوپسی آرهاتا اثر دارد.
واژههای کلیدی: درمان فراشناختی، شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی، افسردگی، میزان کورتیزول خون، آلوپسی آرهاتا
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی