Research code: 115200621168611400162528717
Ethics code: IR.IAU.K.REC.1401.084
Clinical trials code: A-10-7670-1

دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج ، btajeri@yahoo.com
زمینه و هدف: آلوپسی آره‏آتا بیماری ژنتیکی پیچیده دارای سیستم ایمنی است که فولیکول‌های مو آناژن را هدف قرار می‌دهد. شیوع  اختلالات روانی به ویژه اختلالات خلقی و اضطرابی در این بیماران به‏طور معناداری از سایر افراد بیشتر است. لذا این پژوهش با هدف  مقایسه اثر بخشی درمان فراشناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی و میزان کورتیزول خون در بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا انجام شد.
روش کار: این پژوهش نیمه‏آزمایشی با طرح پیش‏آزمون، پس‏آزمون و گروه کنترل با پیگیری سه ‏ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی مبتلایان به آلوپسی آره‏آتا مراجعه‏کننده به درمانگاه های تخصصی پوست‏وموی شهرتهران و انجمن آلوپسی ایران در سال 1401 بود، که با روش نمونه‏گیری هدفمند تعداد 46 نفر انتخاب و به‏شیوه انتصاب تصادفی در سه گروه ( دو گروه 15 نفره و یک گروه 16نفره) گمارش شدند. برای گردآوری اطلاعات علاوه بر چک‏لیست اطلاعات جمعیت‏شناختی-فرم محقق ساخته، از پرسشنامه افسردگی بک و آزمایشات بالینی سنجش کورتیزول خون استفاده شد. مداخلات درمانی طی 9 جلسه 90 دقیقه‏ای برای گروه‏های آزمایش اعمال شد. داده‏ها توسط نرم افزار آماری SPSS و تحلیل واریانس با اندازه‏گیری‏های مکرر تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: درمان فراشناختی و شناخت‏درمانی مبتنی بر ذهن‏آگاهی باعث کاهش میانگین نمرات افسردگی(001/0=p) و میزان کورتیزول خون(012/0=p)در مبتلایان به آلوپسی آره‏اتا شد (05/0>P). تفاوت اثر دو شیوه درمانی بر افسردگی (031/0=p) معنادار بود، به طوری که درمان فراشناختی در مقایسه با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی افسردگی را بیشتر کاهش داد؛ اما تفاوت اثر دو درمان بر میزان کورتیزول خون معنادار نبود.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که درمان فراشناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش افسردگی و میزان کورتیزول خون در بیماران  مبتلا به آلوپسی آره‏اتا اثر دارد.
واژه‌های کلیدی: درمان فراشناختی، شناخت‏درمانی مبتنی بر ذهن‏آگاهی، افسردگی، میزان کورتیزول خون، آلوپسی آره‏اتا