جلد 31، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: ندارد
Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1402.263
Clinical trials code: ندارد


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Esmaeilpour K, Hosseini S Z, Heshmati R. Prediction of Marital Disaffection Based on Marital Conflicts and Relationship Beliefs among Divorce Applicant Couples. RJMS 2024; 31 (1) :1-12
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8233-fa.html
اسماعیلپور خلیل، حسینی سیده زهرا، حشمتی رسول. پیش‌بینی دلزدگی زناشویی براساس تعارضات زناشویی و باورهای ارتباطی در زوجین متقاضی طلاق. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-12

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8233-fa.html


استاد، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، Khalil_sma@yahoo.com
چکیده:   (957 مشاهده)
زمینه و هدف: دلزدگی زناشویی و ناسازگاری زناشویی یکی از رویدادهای مهم زندگی است و عواقب قابل توجهی اقتصادی و اجتماعی دارد. آسیب‌های خانوادگی در بسیاری از کشورها و از آن‌جمله نرخ طلاق در سال‌های اخیر افزایش یافته و در دهه اخیر  به اوج خود رسیده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی دلزدگی زناشویی بر اساس تعارضات زناشویی و باورهای ارتباطی در زوجین متقاضی طلاق انجام گردید.
روش کار: جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زوجین متقاضی طلاق مراجعه‌کننده به دادگاه خانواده و شورای حل اختلاف شهر مشهد، در طول پاییز 1398 (122000 مورد پروند طلاق) بود. برای این منظور 100 زوج (200 نفر) از جامعه مذکور با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از مقیاس دلزدگی زناشویی (MDS؛ کایزر، 1996)، پرسشنامه تعارضات زناشویی تجدیدنظر شده (MCQ-R؛ ثنائی و همکاران، 1387) و پرسشنامه باورهای ارتباطی (RBI؛ ایدلسون و اپستاین، 1982) استفاده گردید. داده‌های به‌دست آمده با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان دادند که تنها 3 مورد از زیرمؤلفه‌های تعارضات زناشویی (شامل کاهش رابطه خانوادگی با خویشاوندان همسر و دوستان، کاهش ارتباط مؤثر و افزایش واکنش‌های هیجانی) با دلزدگی زناشویی رابطه مثبت معناداری دارند. همچنین نتایج نشان داد که مدل رگرسیون چندگانه همزمان معنی‌دار بود (001/0p<) و مؤلفه‌های این دو متغیر در مجموع توانستند 30% از واریانس دلزدگی زناشویی را به طور معنی‌دار پیش‌بینی کنند (552/0=R و 304/0=R2).
نتیجه گیری: بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش و نقش تعارضات و باورهای ارتباطی در پیش‌بینی دلزدگی زناشویی، لازم است مشاوران خانواده در مشاوره‌های قبل از ازدواج و هنگام بروز تعارضات زناشویی و در مورد متقاضیان طلاق به بررسی این موارد بپردازند و مداخلات هدفمندی را برای آنها تدارک ببینند.
متن کامل [PDF 596 kb]   (237 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb