Research code: 0
Ethics code: 0
Clinical trials code: 0
Ghorbaninezhad S S, Janbaz Ghobadi G, Motevalli S, Mansour-ghanaei F. Investigating the relationship between contextual variables and climatic parameters with the frequency of inflammatory bowel disease (IBD) in Gilan province. RJMS 2020; 27 (8) :209-222
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6265-fa.html
قربانی نژاد سیده صدیقه، جانباز قبادی غلامرضا، متولی صدرالدین، منصور قنایی فریبرز. بررسی رابطه بین متغیرهای زمینه ای و پارامترهای اقلیمی با فراوانی بیماری التهابی روده(IBD ) در استان گیلان. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27 (8) :209-222
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6265-fa.html
گروه جغرافیا دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، نور، ایران ، gh_janbazghobadi@iaunour.ac.ir
چکیده: (2371 مشاهده)
زمینه و هدف: میزان بروز بیماری التهابی روده در مناطق جغرافیائی مختلف فرق دارد. این بیماری در کشورهای صنعتی شایعتر است. تعداد مبتلایان به این بیماری در ایران نزدیک به 10000 نفر میباشد. در استان گیلان تعداد زیادی در حدود 3000 به این بیماری مبتلا هستند. از این رو هدف مقاله بررسی رابطه بین متغیرهای زمینه ای و فراوانی بیماری التهابی روده (IBD) در استان گیلان است.
روش کار: این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه-ای- میدانی است. حجم اطلاعات فراوانی بیماریIBD ثبت شده درمرکز تحقیقات گوارش و کبد مرکز آموزشی درمانی تحقیقاتی بیمارستان رازی رشت در استان گیلان از سال 1397-1395 بود. مشخصات دموگرافیک، شهر محل زندگی، انواع بیماریهای التهابی روده با تفکیک کولیت زخمی و کرون و جنس و عناصر اقلیمی (رطوبت، دما، فشار و بارندگی) به عنوان متغیر مستقل و بیماری IBD به عنوان متغیر وابسته بود. از آمار توصیفی و آزمون آماری Chi Square در سطح معناداری 5/0 p< با کاربرد نرم افزار SPSS با نسخه 21 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
یافتهها: بیشترین آمار مبتلایان به بیماری التهابی روده-کولیت بر اساس ماه تشخیص بیماری درشهریور با 44 نفر (2/77%) و کمترین آن درمهر با2 نفر (100%) بوده است. البته ارتباط معنا داری از نظر همبستگی وجود نداشت (9/0p=). بیشترین آمار مبتلایان به کولیت مردان در تابستان با 41 بیمار (6/21%)،کمترین آمار کولیت مردان در بهار با 4 بیمار (1/2%)، بیشترین آمار مبتلایان به کولیت زنان در تابستان با 47 بیمار (7/24%)، کمترین آمار کولیت زنان در پائیز با 7 بیمار (7/3%) میباشد. ارتباط معناداری از نظر همبستگی وجود داشت (01/0p=). اختلاف آماری معنی داری بین ماه تولد بیماران، شهر محل زندگی بیماران و ابتلا به بیماری کرون و کولیت اولسراتیو وجود نداشت ( 05/0p<). در 6 شهر ارتباط معناداری از نظر همبستگی بین تعداد کل بیماران، بیماران مرد و بیماران زن با عناصر اقلیمی: رطوبت، دما، فشار و بارندگی وجود نداشت.
نتیجهگیری: در تبیین یافته ها می توان گفت؛ مطالعات انجام شده توسط دانشمندان و محققان تاثیر تغییرات جوی بر اساس فصل و ماه تولد بر واکنشهای طبیعی بدن را مورد تایید قرار داده است. بر این اساس هرگونه تغییرات جزئی ایجاد شده در دما، فشار و رطوبت هوا میتواند سبب ایجاد تغییراتی در رفتار و شرایط جسمانی و روانی افراد شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
گوارش