دانشگاه آزاد اسلامی واحد لامرد ،لامرد ، ایران ، ) hmd_hashemi@yahoo.com
چکیده: (2872 مشاهده)
زمینه و هدف: از شایعترین و پر هزینهترین بیماریهای شغلی کمردرد میباشد. در زمینه کاهش کمردرد، برنامه های متعددی وجود دارند که میتوانند از شدت کمردرد بکاهند. برنامههای آموزشی کاهش کمردرد یک برنامه کوتاه مدت میباشد و از برنامههای آموزشی، ارزشیابی و بهبود مهارتها تشکیل شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر این برنامه بر روی کیفیت زندگی کارکنان مبتلا به کمردرد در شبکه بهداشت لامرد است.
روش کار: این مطالعه از نوع مداخله آموزشی است که 32 نفر از کارکنان مبتلا به کمردرد مزمن در گروه مداخله و 29 نفر از کارکنان در گروه کنترل شرکت داشتند. کارکنان گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکردند و از طرفی گروه مداخله تحت آموزش برنامهای مدون به عنوان مداخله قرار گرفتند. جمعآوری دادههای مربوط به کیفیت زندگی این بیماران در ابتدای مطالعه و پس از 6 ماه توسط پرسشنامه SF-36 انجام شد. به منظور مقایسه کیفیت زندگی بین دو گروه از آزمونهای آنالیز واریانس با اندازههای تکراری و نرمافزار SPSS نسخه 22 استفاده گردید.
یافتهها: این مطالعه نشان داد برنامه آموزشی - بهداشتی کاهش کمردرد یک درمان موثر در بهبود کیفیت زندگی کارکنان مبتلا به کمردرد میباشد. کارکنانی که تحت درمان با این برنامه قرار گرفتند در شاخصهای "وضعیت جسمانی"، "عملکرد فیزیکی" و "سلامت عمومی" نمره بالاتری داشتند که این مطلب نشاندهنده کیفیت زندگی بالاتر بیماران از نظر این آیتمها در گروه مداخله بود. در سایر شاخصها اختلاف معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای کمردرد در کارکنان بخش بهداشت و درمان، برنامههای آموزشی کاهش کمردرد به عنوان یک مداخله مفید جهت کاهش کمردرد میتواند کیفیت زندگی کارکنان مبتلا به کمردرد مزمن را افزایش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش پزشکی