زمینه و هدف: هرچند ادویهجات بهعنوان منابع بسیاری از ترکیبات فعال زیستی که میتوانند طعم و مزه غذا را بهبود بخشیده و بر فرآیندهای هضم و سوختوساز تاثیر گذارند، محسوب میشوند، ولی این مواد ممکن است حاوی بعضی ترکیبات مضر برای بدن از جمله فلزات سنگین و سمی باشند. لذا، این پژوهش با هدف بررسی عناصر آهن و کروم در دارچین، فلفل سیاه و فلفل قرمز عرضهشده در بازار مصرف شهر همدان در سال 1394 انجام یافت.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، بعد از تهیه 6 نمونه از هر یک از ادویهجات دارچین، فلفل سیاه و فلفل قرمز، آمادهسازی و هضم اسیدی نمونهها در آزمایشگاه مطابق روش استاندارد متدز، غلظت عناصر آهن و کروم در نمونهها توسط دستگاه جذب اتمی خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرمافزار SPSS در سطح معنیداری 05/0انجام یافت.
یافته ها: نتایج نشان داد که بیشینه میانگین غلظت عناصر آهن و کروم با 63/27±83/15 و mg.kg 13/0±10/0 و بهترتیب مربوط به فلفل سیاه و فلفل قرمز و برای هر دو عنصر کمتر از رهنمود WHO میباشد. همچنین مقادیر شاخص مخاطره سلامت برای همه ادویهجات کوچکتر از یک و برای مصرفکننده فاقد مخاطره میباشد.
نتیجه گیری: هرچند طبق نتایج، مصرف کنترلشده ادویهجات مورد مطالعه مخاطره بهداشتی برای مصرفکنندگان ندارد، اما بهدلیل شرایط مختلف فرآوری، مجاورت رویشگاه یا محل کشت ادویهجات با مناطق صنعتی و آلوده به فلزات سنگین، استفاده از کمپوست و همچنین لجن فاضلاب حاوی فلز سنگین بهعنوان کود، مصرف بیرویه نهادههای کشاورزی، بهمنظور حفظ امنیت غذایی، پایش مستمر فلزات سنگین در مواد غذایی توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |