زمینه و هدف: بیماریهای عفونی یکی از مهمترین عوامل کاهش کیفیت زندگی و مرگ در بیماران HIV/AIDS هستند. هدف این مطالعه مقایسه شیوع بیماریهای عفونی سل و هپاتیت ویروسی B و C در مرحله ایدز و نهفتگی بیماران در مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری اصفهان طی ده سال (1378 تا 1388) بود.
روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی، شیوع عفونتهای همزمان سل و هپاتیت ویروسی B و C بیماران HIV مثبت در مراحل نهفتگی و ایدز و علل فوت آنها در مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری اصفهان به روش سرشماری بررسی گردید. اطلاعات بیماران وارد نرمافزار SPSS نسخه 18 شد و دادهها با روش آمار توصیفی و تحلیلی تجزیه تحلیل شد.
یافتهها: در مجموع 116 نفر (1/48%) از 241 بیمار، یک یا دو بیماری هپاتیت C و B و سل داشتند که 18 بیمار (5/15%) در مرحله ایدز بودند. در مرحله نهفتگی هپاتیت C و در مرحله ایدز بیماری سل بیشترین شیوع را داشتند. 72 بیمار (30%) فوت شدند که 18 نفر (25%) از آنها در مرحله ایدز بودند. بیشترین علت فوت شامل 1/18% در مرحله نهفتگی و 14% در مرحله ایدز به علت ایدز بوده است (001/0 p≤).
نتیجهگیری: شایعترین بیماری عفونی همزمان در بیماران HIV مثبت در مرحله نهفتگی هپاتیت ویروسی C و در مرحله ایدز بیماری سل بود. بهطور واضحی هپاتیت C و سل همزمان در بیماران مرحله ایدز شیوع بیشتری داشت. شایعترین علت مرگومیر بیماران در مرحله نهفتگی مسمومیت با مواد مخدر و در مرحله ایدز بیماری ایدز بود، ولی فوت ناشی از بیماری ایدز در هر دو مرحله بالاترین شیوع را داشت.